Signali koji "privlače" provalnike: Kako sprečiti da vam obiju stan dok ste na letovanju? 1Foto: FoNet

Za deset godina broj provala u stanove i kuće u Beogradu spao je u proseku sa 1.500 na 1.000 godišnje. Na meti su najčešće vrata sa starom bravom. U MUP-u kažu da sigurnih vrata nema, a najprimamljiviji period za provale je leto.

Odlaskom na odmor i napuštanjem doma potencijalno možete postati meta provalnika. Objava na društvenim mrežama, puno poštansko sanduče, spuštene roletne i ugašeno svetlo, samo su neki od signala da niste tu. Građani se, reklo bi se po anketi koju smo sproveli, ne plaše provale.

Rukovodilac grupe za suzbijanje teških krađa i krađa Slađan Janković kaže da se 90 odsto tih meta bira po „ad hok sistemu“, dok su preostalih deset mete koje se „tipuju“.

„Lopovi tačno znaju kada je čovek u kući, kada nije i na taj način istipuju metu, znaju gde se drži novac a gde zlatni nakit“, navodi Janković, a prenosi RTS.

U policiji ne beleže veliku razliku u broju provala u užem centru grada i na periferiji. Razlikuju samo tipove provalnika.

„Mi izvršioce teških krivičnih krađa delimo na amatere, profesionalce i strane državljane. Imamo dosta stranih grupa, profesionalaca, koji dolaze iz Makedonije i Bugarske, koji imaju specijalizovane alate za otvaranje sigurnosnih vrata“, naglašava Janković.

Iz policije navode da je zaplenjeno mnogo alata, bilo ručno pravljenih, bilo kupljenih. Najčešći proizvođač je iz Kine, a naše zakonodavstvo ne zabranjuje uvoz takvih predmeta.

Onlajn kupovina jeftinog alata za obijanje

U policiji ističu da se na internetu za veoma male pare može nabaviti alat za obijanje vrata. Takođe, na Jutjubu postoji na desetine snimaka koji prikazuju do detalja kako se sve mogu i na koje načine obiti vrata.

„Ukoliko prilike materijalne to dozvole, građani mogu da se obezbede – sigurnosna vrata, alarme, kamere, a od saveta apelujemo da građani ne drže u svojim domovima veću količinu novca, zlata, da prilikom odlaska na odmor ne objavljuju tog trenutka na društvenim mrežama gde su i sa kim“, poručuje Janković.

Zatvorska kazna za provalu i krađu kreće se od jedne do osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari