U prijatnoj i svečanoj atmosferi amfiteatra u gradskom parku na samoj obali Dunava u Velikom Grdaištu otvoren je Međunarodni festival ekološkog i turističkog filma u Velikom Gradištu koji će trajati do 7. septembra. Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, dr Zorana Mihajlović, proglasila je Festival otvorenim, najavivši pet dana ispunjenih filmskim projekcijama i brojnim pratećim manifestacijama.


-Verujem da je ovo možda pravi način da se ukaže na to koliko je važno da svako radi svoj posao u ovoj zemlji. Dakle, da umetnici iz svog ugla promovišu turizam, kao i da ukažu na probleme vezane za zagađenje životne sredine, da mediji ukazuju na probleme, ali i promovišu prave vrednosti i značaj zaštite životne sredine, kao i da Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine RS, kroz zakonodavnu regulativu, štiti životnu sredinu i što manje se bavi promotivnim akcijama. Upravo se ta razlika između promocije i delanja može videti u Velikom Gradištu, koje je ponovo pokriveno dimom iz pravca Rumunije, što takođe govori o tome da članstvo u Evropskoj uniji nije dovoljno. Vlada Srbije i Ministarsvo se zalažu za evropske vrednosti i standarde i iz tog razloga sam ja još juće zatražila sve materijale, kako bih zahtevala ne samo od Rumunije, već od EU, da se problem starog jalovišta u Rumuniji konačno reši, jer traje godinama. Moram da kažem i to da nas na tom evropskom putu čekaju teške odluke, ali mi zato, sa punim pravom, tražimo da se evropski standardi i evropske vrednosti poštuju i svuda oko nas, istakla je ministarka, dr Zorana Mihajlović i poručila da „živimo u vremenu kada oni koji su bogati i pametni uspevaju da imaju i zdravu vodu i životnu sredinu i hranu“.

– Rekla bih da su se prethodnici ponašali kao da smo jako bogati i da se novac trošio više na promociju, nego na ulaganje u budućnost. Zbog toga, ovde, u Velikom Gradištu, koje bi trebalo da bude mesto u kojem će životna sredina biti čista i koje je ogroman potencijal za razvoj turizma, ukazujem na poruku ove Vlade i Ministarstva da je nama stalo da istinski zaštitimo životnu sredinu i na taj način omogućimo bolji život u godinama koje dolaze. A, pamet koju sam pominjala, pravi je odraz rada ovog Festivala. Organizatori, žiri, kao i umetnici, svoju su kreativnost i energiju uložili u tu vrstu pameti, usmerenu na to da omogući razvoj koji neće ugroziti budućnost naše dece. Zato će Ministasrtvo i ja lično uvek podržati i pomoći ovakve događaje, poručila je ministarka.

U večeri otvaranja, brojne je učesnike i goste pozdravio predsednik opštine Veliko Gradište i predsednik Organizacionog odbora Festivala, Dragan Milić.

-Izuzetno je zadovoljstvo biti deo ovakve manifestacije, koja već stasava u tradiciju naše Opštine. Naročito je značajno to što je sa nama ministarka dr Zorana Mihajlović, kojoj ovom prilikom tražimo pomoć u rešavanju problema sa prašinom koju nam vetar donosi iz rumunskog rudnika. Ovim Festivalom, Veliko Gradište stalo je u red sa mnogim značajnim srpskim i svetskim gradovima, što nas obavezuje još više u našim nastojanjima da očuvamo i pokažemo naše prirodne lepote, Dunav, Srebrno jezero, reku Pek. Naravno, ekologija je nezaobilazni deo toga, jer u suprotnom nema ni turizma. Zato mi kao Opština podržavamo ovaj Filmski festival posvećen turističkom i ekološkom filmu, jer se nadamo da će on da doprinese daljem razvoju naše opštine.

Tom se prilikom obratio i predsednik Unije poslodavaca Srbije i član Socijalno-ekonomskog saveta RS, Nebojša Atanacković, koji je uputio sve pohvale ideji i ukupnoj organizaciji Festivala u Velikom Gradištu, gradu koji zavređuje da bude domaćin svetskim metropolama. Istakao je da je ovo jedini tematski festival koji je direktno vezan sa privredom, što ga čini autentičnim i njegove domete i potencijale vrlo značajnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari