Član Predsedništva BiH Haris Silajdžić ukazao je u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Stjuartom Džonsom da entitetsko glasanje predstavlja najveći problem u funkcionisanju BiH.

„Smatram da je u parlamentu BiH entitetsko glasanje zloupotrebljavano i da služi samo interesima jednog naroda u entitetu, umjesto svim građanima“, izjavio je Silajdžić novinarima u Sarajevu po završetku sastanka.

On je istakao da se mora ostati na poziciji „da promjene u Ustavu BiH moraju odlučivati upravo to što BiH čini disfunkcionalnom i nefunkcionalnom, a to je entitetsko glasanje“. „BiH nije funkcionalna upravo zbog toga što ima mnogo kočnica, veta u svom sistemu. Smatram da se ne može govoriti o funkcionalnosti u BiH ukoliko imamo apsolutni veto, kao što je veto entitetskog glasanja“, naglasio je Silajdžić. On je podsetio da aprilski paket nije prihvaćen najviše zbog entitetskog glasanja, te da su on i njegovi istomišljenici i tada smatrali da ono predstavlja kočnicu za BiH. Stjuart Džons, koji prema Silajdžićevoj izjavi smatra da proces ustavnih promjena treba nastaviti, obećao je da će u SAD preneti mišljenja koja je u Banjaluci i Sarajevu čuo o ovom pitanju.

U međuvremenu, premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da se priča o entitetskom glasanju nikada neće naći na dnevnom redu u RS. On je naveo da je takav stav preneo na sastanku sa Džonsom i predstavnicima Saveta Evrope i istakao da predstavnici opozicije u RS nisu u pravu kada kažu da se entitetsko glasanje previše koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari