Spektakularni karneval u Požarevcu, oduševio je hiljade Požarevljana i njihovih gostiju još jednom potvrdivši da je ova izvanredna manifestacija, koja je izazivala salve aplauza, opravdala svoju misiju simbola ljubavi i mira među ljudima sa svih meridijana.

Uspešnom organizacijom četvrtog Međunarodnog karnevala u Požarevcu, najveće prateće manifestacije Ljubičevskih konjičkih igara, Požarevljani su još jednom dokazali da se nisu slučajno našli u grupi evropskih karnevalskih gradova.

Da sve protekne na zadovoljstvo brojnih posetilaca karnevala i učesnika, kojih je iz godine u godinu sve više, potrudili su se članovi Organizacionog odbora ovogodišnjih Ljubičevskih konjičkih igara zaduženi za karneval, Turistička organizacija, grad Požarevac, brojni volonteri… Među onima koji su došli da pozdrave učesnike karnevalske povorke, bilo je i mladih i starih. Oni vremešniji su „putovali“ svetom oduševljeni maskama i izvođačima igara iz zemalja Rusije, Malezije… Srdačno su pozdravljane i komšije, karnevalske grupe iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, i oni još bliži: iz Šapca, Beograda Leskovca, Novog Sada… Najmlađi su se radovali šarenilu lepršavih kostima paunova, balerina, lenjog cvrčka… iščekujući sa nestrpljenjem svaku narednu karnevalsku tačku. Na čelu karnevalske povorke koja se kretala centralnim ulicama grada, nošene su zastave Srbije, Grada Požarevca i Federacije evropskih karnevalskih gradova.

Povorku u kojoj je učestvovalo tridesetak karnevalskih grupa, predvodili su gradonačelnik Miomir Ilić, predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova, Henri Van der Kron sa saradnicima, zamenica gradonačelnika Požarevca, Vukica Vasić, direktor TOP i predsednik Organizacionog odbora Karnevala, Dejan Savić, umetnički direktor Karnevala, Maja Skenderović Bonić, kao i predstavnici gostujućih karnevalskih grupa. Manifestaciji su pored članova Gradskog veća, prisustvovali i predsednik Skupštine Grada Požarevca, Žarko Pivac, sa zamenikom, Milićem Jovanovićem.

Nakon primopredaje karnevalskih ključeva, okupljenim građanima se obratio gradonačelnik Miomir Ilić, prisećajući se „prvih koraka“ koje je načinila ova, danas velika manifestacija. Po njegovim rečima, ogromna zasluga za to što se Grad Požarevac nalazi na mapi karnevalskih gradova, pripada, upravo, Henriju Van der Kronu za koga je svaki karneval, pa i ovaj požarevački, simbol ljubavi, prijateljstva, razumevanja i mira. Posle oglašavanja fanfara i podizanja zastava, direktor Turističke organizacije Požarevca i predsednik Organizacionog odbora karnevala, Dejan Savić, proglasio je ovu najveću prateću manifestaciju Ljubičevskih konjičkih igara, otvorenom. Siguran u njenu budućnost on je izrazio nadu da će se u Požarevcu održati još puno međunarodnih karnevala. Karnevalska radost „živela“ je do vatrometa kojim je četvrto međunarodno karnevalsko druženje u Požarevcu zvanično završeno, ali ono nezvanično, potrajalo je do duboko u noć.

U Požarevcu je sutradan održan Dečji karneval, manifestacija u kojoj je učestvovao veliki broj mališana. Balerine, kauboji, gusari, pčelice i vile, prodefilovali su gradom praćeni oduševljenjem i aplauzima velikog broja Požarevljana. Četvrtom Međunarodnom karnevalu u Požarevcu prethodio je svečani prijem, koji je organizovao gradonačelnik Miomir Ilić.

Pored velikog broja gostiju među kojima su bili predsednik Federacije evropskih karnevalskih gradova, Henri Van der Kron i predstavnici karnevalskih grupa, prijemu su, ispred grada domaćina, prisustvovali zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, direktor Turističke organizacije, Dejan Savić, umetnički direktor Karnevala, Maja Skenderović Bonić… Rečima dobrodošlice obratili su se gradonačelnik, Miomir Ilić i direktor TOP, Dejan Savić. U ime predstavnika karnevalskih grupa, na gostoprimstvu se zahvalio predsednik FECC, Henri Van der Kron, nakon čega su razmenjeni pokloni. Predsednik FECC-a u Sloveniji, Branko Brumen i predsednik FECC-a u Makedoniji, Aleksandar Cicimov, novi su članovi Međunarodnog borda karnevala, dok je za počasnog senatora FECC, izabran gradonačelnik Ptuja, Štefan Čelan. Uručenjem prepoznatljivih simbola, belih kapa i bedževa sa znakom FECC-a, na svečanom prijemu u Požarevcu obavljena je njihova inauguracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari