Simpatično strip izdanje za dvanaestogodišnjake i... 1

Nakon kompletnog Neznanca u dva toma, novosadska Čarobna knjiga ponudila je nedavno integralno izdanje, takođe u dve knjige, sveukupnog rada Roberta Raviole (1939-1996), poznatijeg kao Magnus, na Družini od vešala, koju je ovaj autor realizovao između 1977. i 1979, u saradnji sa Đovanijem Romaninijem (tuš).

Ovo luksuzno izdanje realizovano je prema izdanju kuće Alesandro distribucioni iz 1980-ih godina, za koje je Magnus lično prekomponovao (premontirao) strip, od tzv. džepmog izdanja u ono koje se uklapa u format 24 x 34.

Svih 20 epizoda dopunjeno je pratećim tekstovima i ilustracijama koje upotpunjuju priču o ovom jedinstvenom stripu, važnoj stavci u Magnusovom opusu, i njegovim netipičnim junacima. Prevod za izdanje u Srbiji potpisuje Aleksandar Marković.

Roberto Raviola, jedan je od najznačajnijih italijanskih strip autora, i deo je legendarnog dvojca Magnus i Bunker (Lučano Seki, alias Maks Bunker), koji je skrivio jedan od najpopularnijih italijanskih „satiričnih, crnohumornih“ stripova – Alan Ford, naročito popularan na teritoriji bivše Jugoslavije.

Njih dvojica kreirali su, nakon Kriminiala, Satanika i Maksmagnusa, da pomenemo neke od njihovih uspešnijih kolaboracija, lik agenta Alana Forda, koji je premijerno izašao pred italijansku publiku 1969.

Magnus je, međutim, nakon 75 epizoda odlučio da napusti jahtu i pređe u čamac, poduhvativši se novog izazova, što će proizvesti Neznanca, po mišljenju stručne i čitalačke javnosti, njegovog najuspešnijeg dela, čiji je bio kompletan autor.

Te 1977, odmah, nakon „ubijanja“ Neznanca (koji će kasnije vaskrsnuti), valjda željan manje mračnih, ušao je u jednu vedriju priču, „jedno simpatično strip izdanje, namenjeno čitalačkoj publici sastavljenoj od dvanaestogodišnjaka i starije dece“, kako je sam rekao. „Romanini i ja strvorili smo Družinu za decu koja su prethodno čitala Alana Forda, moje dugogodišnje čitaoce, iako sam svestan da su tekstovi više za odrasle nego za decu“, pojašnjavao je Magnus.

Ali, neka izdavač ukratko prepriča ono što ljubitelje Magnusa očekuje u ove dve, obimne (ukupno oko 700 stranica) knjige.

Jedna pomalo odrpana najamnička družina pokušava da sastavi kraj s krajem lutajući po srednjovekovnim šumama i gradovima, u potrazi za poslom i zaradom.

Na čelu sa ser Persijem od Monblana i pod komandom neumornog kapetana Džinovskog, to je neverovatno šarolika grupa: kuvar meštar Ćako, njegov pomoćnik Tikvomir, lepa i hrabra vojvotkinjica Analiza od Monblana, veteran ser Kramb – koji je poznavao kralja Artura i vitezove Okruglog stola – i bard Bertrand.

Fantastične avanture i urnebesni okršaji Družine od vešala predstavljaju srednjovekovnu, ali istovremeno i svevremenu sagu ispunjenu grotesknim i parodičnim humorom, tipičnim za njenog tvorca, legendarnog Magnusa.

Dok šašava družina putuje širom Evrope i bajkovitog Istoka, Monblanovi ljudi stalno upadaju u nevolje i susreću se sa raznim sporednim likovima i spletkama koje teraju na smeh. Iza te odiseje, međutim, krije se zajednički neprijatelj: mračno stvorenje koje nad svetom širi svoju preteću senku…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari