Sindikat Fijat plastika pozvao poslodavca na pregovore da se reši kriza u fabrici 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Samostalni sindikat Fijat plastiks pozvao je danas zastupnike kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) Fijat plastiks da se vrate za pregovarački sto, kako bi se našlo rešenje za nastalu krizu u fabrici koja proizvodi branike za model „fijat 500L“.

Sindikat je napomenuo da kompanija krši zakon ignorišući zahteve sindikata, a ignoriše i pozive nadležnih organa države u kojoj posluje i koja joj daje razne subvencije kao i naloge nadležnih inspekcija, čak i nakon podnetih prekršajnih prijava.

„Prinuđeni smo da vam se obratimo ovim putem, budući da ignorišete sve konvencionalne tokove komunikacije između sindikata i kompanije, od kojih su mnogi definisani zakonom. Konkretno, to znači da kršite zakon“, navedeno je u otvorenom pismu.

Sindikat postavlja pitanje da li kao kompanija koja dolazi iz ekonomski uređene države, smatra za normalno da ignoriše zakone zemlje u kojoj trenutno posluje ili je dolaskom u tranzicionu zemlju, preuzela i „tranzicione poslovne manire“.

„Pitamo da li biste smeli u matičnoj zemlji kompanije da ignorišete legitimne zahteve štrajkača, da stavljate Statut kompanije iznad zakona te zemlje, da šaljete štrajkače na prinudni odmor usred štrajka, da usred štrajka, krišom od sindikata, premeštate deo proizvodnje i veštački kreirate tehnološki višak, sastavljen isključivo od štrajkača, da ucenom i mitom iznuđujete od sindikata potpis na tajni i nezakoniti Kolektivni ugovor, da, kao što su pisali ugledni mediji, vršite malverzacije na granici prilikom uvoza komponenata itd. Pitanje je šta bi u tom slučaju uradio sindikat u vašoj uređenoj zemlji? Verovatno bi izazvao haos“, navodi se u otvorenom pismu.

Od predstavnika kompanije sindikat traži i da mu predstave jasan plan za budućnost, „kako bismo se zajedno što bolje pripremili za nju“.

„Svi zajedno moramo krenuti u poboljšanje položaja radnika u Srbiji i vi nam možete pomoći u tome, kako primerom, tako i iskustvom koje nosite iz svoje matične zemlje, gde su prava radnika na mnogo zavidnijem nivou“, poručio je sindikat u otvorenom pismu.

U fabrici Fijat plastik koja je sestrinska kompanija FCA Srbija, zaposleni su stupili u štrajk u februaru zbog smanjenja zarada u 2021. godini.

Iz Štrajkačkog odbora su najavili da će štrajk biti nastavljen početkom naredne sedmice po povratku radnika sa plaćenog odsustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari