Sindikat: Izuzeti specijalne zatvorske bolnice u Beogradu iz zabrane zapošljavanja 1Foto: Pixabay/Foundry (Ilustracija)

Zbog emocionalnih opterećenja zaposlenih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, potrebno je skratiti radno vreme i povećati broj zaposlenih medicinskih radnika i stražarskog osoblja, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama Sindikata pravosuđa Srbije.

Zbog trenutnih uslova rada, pacijenti ne mogu dobiti najbolju negu, a zdravstveni radnici koji tamo rade su potpuno nezaštićeni.

„Svi zaposleni imaju emocionalno opterećenje, imamo konstantan kontakt sa osuđenim licima jer je raspored prostorija takav. Osećamo konstantan pritisak jer je zaposlenih jako malo“, rekao je instruktor na radnoj terapiji u bolnici Mlađan Novaković.

Prema rečima psihologa Nede Urošević, svi pacijenti u Specijalnoj zatvorskoj bolnici imaju vrlo ozbiljne mentalne poremećaje od šizofrenije preko poremećaja sa sumanutostima do manično depresivnih poremećaja.

Sindikat: Izuzeti specijalne zatvorske bolnice u Beogradu iz zabrane zapošljavanja 2
Foto: Milja Gogić

„Ja sam psiholog koji se brine o 130 pacijenata i njihovim psihološkim potrebama. Svakog dana moram da obiđem sve i svakom pacijentu kažem dobro jutro, šta mislite koliko će mi to vremena oduzeti“, istakla je Neda.

„Kada je bolnica projektovana predviđeno je 400 lica, trenutno ih ima 756. Pacijenti su tu po nalogu suda na obaveznom psihijatrijskom lečenju ili meri bezbednosti lečenja od alkoholizma i narkomanije“, rekla je Slađanka Miloševič iz Sindikata pravosuđa Srbije.

Predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije zatražili su da Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu bude izuzeta iz zabrane zapošljavanja.

Sindikat pravosuđa je predložio rešenje.

„Mislimo da je rešenje za organizovanje posla u specijalnoj zatvorskoj bolnici za normalno funkcionisanje da se izuzme iz zabrane zapošljavanja ne samo u specijalnoj bolnici već čitav zatvorski sistem, a i sudovi i tužilaštva, pate od nedostatka broja zaposlenih“, rekla je Slađanka Milošević.

Instruktor na radnoj terapiji Mlađan Novaković podsetio je da su po zakonu od 2016. godine u bolnici imali skraćeno radno vreme, ali sada kada je zakon promenjen to je postalo sporno zbog malog broja zaposlenih.

Predstavnici Sindikata ostaju pri svojim tvrdnjama i navode da postoji verovatnoća da će i naredni konkursi propasti zbog opšteg nedostatka zdravstvenih radnika u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari