Sindikat Nezavisnost podržao zahteve doktora nauka upućene RTS-u 1Foto: Pixabay/Mohamed_Hassan

Sindikat Nezavisnost podržao je danas zahtev velike grupe univerzitetskih radnika za nezavisost uređivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS) i naveo da su i ranije upozoravali da program RTS-a „klizi u neodrživu varijantu sirove propagande“.

Zahtev za promenu uređivačke politike RTS-a, koji je potpisalo više od 140 pripadnika akademske zajednice, predat je u sredu toj medijskoj kući.

Tim dokumentom, između ostalog, zahtevaju da RTS na svom prvom programu, u udarnom terminu, emituje novu emisiju koja će na „objektivan način razmatrati sve afere: od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera ‘Djilasovih miliona’ i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji“.

„Promena koja je opisana u tom zahtevu doktora nauka je više nego potrebna i krajnje je vreme, s obzirom na čitavu društvenu situaciju u kojoj se nalazimo“, naveo je taj sindikat u saopštenju i podsetio menadžment RTS-a da su građani koji plaćaju pretplatu njihov jedini poslodavac.

Dodali su da ih „iskreno raduje da je napokon i jedan ovako respektabilan sastav univerzitetskih radnika izašao u javnost sa sličnim zahtevima“.

„To nas učvršćuje u nadi da ćemo iz trenutne medijske situacije obeležene tabloidnim kalom i medijskom manipulacijom javnog servisa koji svojim gledaocima selektivno predočava našu stvarnost, jednog dana dospeti do nivoa demokratskog standarda koji podrazumeva slobodne ljude koji primaju slobodno izražene informacije: netendenciozne, analitičke, i kritičke prema svim akterima javnog života“, piše u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je u saopštenju podsetio na svoje brojne javne reakcije povodom problema u RTS-u. „Javni servis treba da počne da javnosti nudi ono što, bilo vlast bilo opozicija, od javnosti pokušavaju da sakriju, jer nije vest ono što na konferenciji za novinare saopšte portparoli i lideri opozicionih ili vladajućih stranaka, već ono što su pokušali da sakriju“, podsetili su na jednu od svojih reakcija.

Saopštenje su potpisali član Odbora poverenika sindikata Nezavisnost u RTS-u Bojan Bosiljčić, predsednik Sindikata Nezavisnost na RTS-u Dane Markovski i predsednik Granskog sindikata Kulture, umetnosti i medija (KUM) Nezavisnost Dragan Milanović Pilac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari