Sindikat predškolstva predao peticiju za izmenu uredbe o koeficijentima za obračun plata 1Foto: SSPVO

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja predao je danas peticiju sa više od 30.000 potpisa za izmenu uredbe o koeficijentima koja bi omogućila povećanje plata zaposlenima u ovoj delatnosti.

Nakon sednice Republičkog odbora tog sindikata, deo članova peticiju je predao Vladi Srbije i ministarstvima državne uprave i lokalne samouprave i finansija, uz zahtev da što pre otpočnu pregovori za izmenu uredbe.

Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, koja u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije menjana od 2012. godine.

Kada je doneta, odnos najniže i najviše zarade je bio 1:3, a sada je 1,72:1, ukazuje za Danas Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Sindikat je najveće povećanje tražio za kuvare i vozače, koji u drugim delatnostima imaju mnogo veće plate, pa ih je sve teže zadržati u predškolskim ustanovama.

Prema predlogu sindikata, plata kuvara sa četvrtim stepenom stručnosti bi sa 31.000 porasla na 48.000 dinara, a sa petim stepenom sa 40.000 na 51.000 dinara, dok bi vozač zarađivao 48.000, a sada prima 34.000 dinara.

Najvišu zaradu u predškolstvu imaju vaspitači sa visokom stručnom spremom čija je startna plata 66.000 dinara, a prosečna plata u predškolstvu je oko 52.000 dinara.

Sindikalci očekuju poziv za pregovore i paralno razmišljaju o narednim potezima, koje za sada ne žele da otkrivaju.

Krajnji rok koji su dali nadležnima da reaguju je 5. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari