Sindikat protiv nameta i "kažnjavanja radnika" 1Foto: Beta/Milan Obradović

Sindikat Nezavisnost Univerzitetskog kliničkog centra Niša (UKC) zahtevao je danas od Vlade, Ministarstva zdravlja i UKC da omoguće besplatno PCR testiranje na korona virus svim nevakcinisanim radnicima te ustanove koji se vraćaju sa godišnjeg odmora i drugog odsustva, ocenjujući da „naredba“ Ministarstva da oni sami plaćaju testiranje predstavlja „kažnjavanje radnika“ i „ugrožavanje njihovih ustavnih prava“.

U ovom sindikatu kažu da je „obaveštenje“ Ministarstva zdravlja da nevakcinisani radnici nakon odmora i odsustva moraju pre povratka na posao da imaju PCR test ne stariji od 48 sati, koji sami plaćaju, stiglo „u UKC Niš i druge zdravstvene ustanove“. Uprkos prosleđenim pitanjima, direktor UKC Zoran Perišić i služba informisanja u toj ustanovi nam do zaključenja ovog izdanja nisu odgovorili da li je to tačno, kao i koliko je zaposlenih (ne)vakcinisano.

„Nismo protiv PCR testova niti vakcinisanja, ali smo protiv nameta i ugrožavanja ustavom garantovanih prava. Poslodavac je taj koji je po svim važećim zakonima u obavezi da preduzme sve mere zaštite zdravlja radnika i pacijenata o svom trošku, a naši poslodavci su Vlada RS, Ministarstvo zdravlja RS i UKC Niš. Od vas zahtevamo da ispunite svoju obavezu i omogućite svim zaposlenima u zdravstvu besplatno PCR testiranje, na punktovima u ustanovama u kojima smo zaposleni, kao što ste omogućili i besplatno vakcinisanje,“ navodi se u dopisu UGS Nezavisnost UKC Niš upućenom juče Vladi, Ministarstvu zdravlja, premijerki Ani Brnabić i ministru Zlatiboru Lončaru.

U dopisu se kaže i da je ovakva „naredba“ ministarstva već „izazvala veliko nezadovoljstvo među zaposlenima, koje u jednom trenutku može da kulminira i pretvori se u nešto drugo, kada će posledice osetiti svi, pa i pacijenti“.

„Napominjem da su radnici primorani da svoj godišnji odmor koriste u više delova, kako zbog nedostatka izvršioca, tako i zbog obima posla, ali i naredbi u ustanovama o broju dana koje radnik sme da iskoristi u toku meseca na ime godišnjeg odmora. Većina radnika ga koristi u četiri dela, što znači da i radnik sa minimalnom zaradom mora da za četiri PCR testa izdvoji 36.000 dinara, što je više za oko 5.000 dinara od njegove mesečne zarade. I radnik koji je zbog bolesti bio odsutan takođe je u obavezi da uradi PCR test nakon prekida bolovanja, što znači da se kažnjava zbog svoje bolesti. Postavlja se pitanje da li smo svi mi zaposleni u zdravstvu žrtve kovida 19 ili Vlade Srbije, navodi se u ovom dopisu, koji je potpisao Miodrag Stojković, predsednik UGS Nezavisnost UKC Niš.

U njemu se dodaje i da nadležni uvođenjem ovakvog testiranja „kažnjavaju oni koji više od godinu dana pružaju svoj maksimum u borbi sa još uvek nepoznatim virusom“. Mnogi od njih su bili zaraženi i zarazili svoje najbliže „u najvećem broju slučajeva zbog pružanja pomoći drugima“. Tačno je da su medicinski radnici sami birali svoj posao, ali „nisu birali da budu žrtve i kažnjavni“, zaključuju sindikalci u dopisu nadležnima.

Vakcinisana polovina zaposlenih?

Direktor UKC Zoran Perišić je u aprilu ove godine saopštio da je od 3.970 zdravstvenih radnika u UKC Niš i kovid bolnici u Kruševcu vakcinisano njih 1.869, odnosno 47 odsto. On je kazao da su još 762 radnika preležala korona infekciju, te zaključio da kada se sve zbroji „66 odsto zaposlenih ima antitela“. Prema našim nezvaničnim izvorima, broj imunizovanih radnika UKC ni danas, tri meseca kasnije, nije značajnije uvećan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari