Sindikat Sloga: Ispitati da li ima korupcije u nabavci tablet računara u JKP Gradska čistoća 1Foto: Pixabay/ fancycrave1

Predsednik USS „Sloga“ i narodni poslanik Željko Veselinović dobio je spor na sudu protiv direktora JKP „Gradska čistoća“ Beograd Marka Popadića, koji ga je privatno tužio radi navodne povrede časti i ugleda.

Popadić je Veselinovića tužio da mu je narušio čast i ugled tako što je preko društvenih mreža kritikovao javnu nabavku 50 tablet uređaja sa pripadajućim programom i futrolom, po kome jedan uređaj košta 28.000 evra, navodi se u saopštenju.

On je na ime povrede ugleda i časti od Veselinovića tražio 475 000 dinara ili da mu se Veselinović javno izvini preko društvenih mreža i medija.

Međutim, Viši sud u Beogradu je tokom postupka potvrdio da je tačno ono što je Veselinović kao predsednik sindikata i bivši odbornik u Skupštini Beograda iznosio u javnost, a to je da je Marko Popadić u proseku plaćao 32.000 evra po tabletu, kada se uračuna i PDV, zajedno sa futrolama i programima.

„Sama činjenica da je po uređaju plaćeno 32.000 evra, nakon ovoga mora biti predmet ozbiljne istrage u kontekstu borbe protiv korupcije i utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su učestvovali u ovoj javnoj nabavci. Takođe, presuda Višeg suda u Beogradu je za sindikat podsticaj da se nastavi sa iznošenjem činjenica o poslovanju komunalnih preduzeća u Beogradu, posebno javnih nabavki koje vređaju inteligenciju ljudi, poput nabavke pomenutih tableta, ali i iznajmljivanja kamiona, cisterni i još mnogo drugih stvari o čemu se ćuti ili šapuće među radnicima koji rade u teškim uslovima i nemaštini dok im se rukovodstva preduzeća bahate, rasipaju novcem i preko noći bogate“, navodi se u saopštenju.

Kako su podsetili u okviru saopštenja, Marko Popadić je „poznat kao čovek koji je otpuštao sindikalne predstavnike“ koji su kritikovali njegov rad, tražili bolje uslove i veće plate, poput Slobodana Nešovića, predsednika sindikata Sloga u Gradskoj čistoći, koji je „neosnovano otpušten sa posla“, a nakon toga čak i tužen od strane Popadića, „koji od njega traži pet miliona dinara nadoknade“.

„Ovim se nedvosmisleno vidi da u JKP ‘Gradska čistoća’ postoje ‘sumnjive nabavke’ koje se pokrivaju tužbama i koje treba što hitnije da budu predmet ozbiljne korupcijske istrage“, zaključeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.