Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije prekinuo pregovore sa resornim ministarstvom 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Predstavnici Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije napustili su današnji sastanak radne grupe nezadovoljni ponuđenim predlozima za uvećanje koeficijenata, saopštio je taj sindikat.

– Navedeni predlozi su se odnosili samo na deo radnika i to osam odnosno šest grupa zaposlenih od ukupno 18 grupa radnika, a na šta se i odnosio predlog Sindikata. Predlog Sindikata obuhvatao je sve izmene koeficijenata za radnike sa trenutnom cenom rada od 4.270,33 rsd i cenom rada od 4.955,69 (negovatelji) – piše u saopštenju.

Raspoloživa sredstava su bila limitirana i s obzirom na ovu opciju ponuđena su dva predloga, dodaje se.

– Jedan predlog rešenja bi obuhvatao 8 grupa radnika (koeficijenti od 9.03-20.41) sa uvećanjem koeficijenata koje bi bilo oko 1.6% što je prosečno povećanje od oko 700 rsd po radniku. U drugoj ponuđenoj opciji predlog se odnosio na 6 grupa radnika (koeficijenti 9.03-15.83) sa povećanjem koeficijenata za 3,4 odsto što bi bilo u proseku oko 1540 dinara po radniku – navodi se u saopštenju Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

Između ostalog, ističe se da je predlog Ministarstva s obzirom na raspoloživa sredstva daleko od onog predloga koji je podneo Sindikat.

– I dalje ne postoji razumevanje da se ovde radi o sistemu socijalne zaštite i da je izmenama koeficijenata potrebno vratiti balans zarada među radnicima koji je značajno narušen situacionim povećanjima jednom delu radnika prethodnih godina uz realno povećanje troškova života imajući u vidu veliku inflaciju i činjenicu da godišnja povećanja nisu pratila realan rast troškova. Sindikat ovakav predlog ne može i neće da prihvati jer bi istim još više produbio već dovoljno duboke razlike koje postoje među radnicima uz činjenicu da ovim predlogom ne rešavamo goruće probleme što se posebno odnosi za najviše oštećene radnika sa SSS i stručne radnike sa visokom stručnom spremom – zaključuju sindikalci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari