Sindikati sutra ispred Vlade Srbije 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i nekoliko granskih sindikata koji deluju u Savezu samostalnih sindikata Srbije za sutra su najavili odvojena okupljanje ispred sedišta Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Članovi Unije će održati konfereciju za medije u 11 sati na kojoj će, između ostalog, govoriti o najavljenom povećanju plata i raspisivanju konkursa u prosveti.

Potom će se u 12 okupiti predstavnici Sindikata uprave Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Sindikata kulture Srbije i Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije kako bi iskazali nezadovoljstvo materijalno – socijalnim položajem zaposlenih.

Sindikati koji predstavljaju više od polovine zaposlenih u javnom sektoru, traže započinjanje socijalnog dijaloga i rešavanje ključnih problema u društvenim delatnostima.

„Tražimo povećanje zarada od 15 odsto, isplatu toplog obroka i regresa, isplatu svih naknada predviđenih kolektivnim ugovorima. Povećanje minimalne zarade od 9,4 odsti u narednoj godini dodatno narušava sistem koeficijenata i odnos plata u društvenim delatnostima. Povećanje cene rada koje tražimo, samo delimično ispravlja nepravdu i nelogičnost u platama, jer ogroman broj zaposlenih prima minimalac. Prvi i najvažniji zahtev sindikata je uspostavljanje socijalnog dijaloga, jer već dugi niz godina sindikati ne učestvuju u pregovorima o budžetu i ne mogu iskazati svoje predloge i argumente“, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su potpisali predsednici četiri sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari