Sindikati vojske i policije osudili izjavu Miloša Vučevića da su oni "neviđena glupost" 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević nedavno je izjavio da su sindikati u vojsci i policiji „neviđena glupost i da ih treba ukinuti“. Ovo je izazvalo oštre kritike javnosti, a posebno sindikata. Predsednici sindikata vojske i policije ističu da je ova izjava protivustavna.

Momčilo Vidojević, predsednik Novog policijskog sindikalnog saveza, navodi da je Vučević samo deo diktatorske vlasti koja diktaturu sprovodi nad pravom i pravdom.

– Čudi me da jedan pravnik ne poznaje Ustav, zakone Republike Srbije, ali i međunarodne zakone kojih Srbija mora da se pridržava. Od kad je SNS došao na vlast zaista se sprovodi diktatura nad pravom i pravdom, to se vidi prvenstveno od predsednika Vučića. Svi oni redom se trude da njega kopiraju, da ne poštuju Ustav i zakone. Vučić je poštovao Ustav samo dok je držao ruku na njemu da se zakune – kaže Vidojević.

Ističe da nije problem to što je Vučević ovo izjavio, već što se sve to sprovodi u praksi. Po njegovom mišljenju, sindikati u Srbiji više praktično ni ne postoje.

– On je nastavio progon predsednika sindikata Antića, imate i moj slučaj koji traje već osam godina, diktature koju sprovode. Isterivanja, proterivanja, nepoštovanje sudskih odluka. Dobio sam protivpravno rešenje da nisam vraćen nijedan dan u MUP-u, a da mi je doneto rešenje raskida radnog odnosa – navodi Vidojević.

Vučevićevom izjavom nije iznenađen, jer su, kako navodi, deo naroda ubedili da samo oni postoje.

– Već 12 godina gledamo ovo i pitamo se da li može još neka glupost da se napravi. Nažalost, njihovim glupostima nema kraja. Niko od njih ne bi smeo da izjavi ovakve stvari da nemaju podršku u svemu tome, prvenstveno od Vučića, pa i od svih ostalih kolega – rekao je Vidojević.

Smatra da Vučević ne priča u prazno, te da je ova njegova izjava samo način da se pripremi teren za ove promene.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ odmah su reagovali na ovu izjavu, osudili su je i pozvali institucije i javnost da urade isto, jer je to po njihovom mišljenju jedini način da se osigura napredak ka demokratskim vrednostima i pravima koja su ustavni temelj Srbije i Evropske unije.

Povodom izjave Vučevića, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je ranije za Danas da izjava ministra Vučevića predstavlja udar na ljudska, radnička i sindikalna prava zaposlenih u sektoru odbrane.

– Ministar Vučević je pravnik i trebalo bi da zna da je pravo na udruživanje zagarantovano Ustavom svim građanima. Takođe, delovanje sindikata u vojsci je u Srbiji zakonski dozvoljeno. Srbija je potpisnik međunarodnih konvencija koje garantuju pravo na udruživanje. Ministar Vučević je kao član Vlade dužan da poštuje sve zakone i obaveze koje je Srbija preuzela. Svojim stavom je načinio štetu kako sebi tako i državi. Njegova skandalozna inicijativa je antievropska, anticivilizacijska i svakako antiustavna – navodi Antić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari