"Antiustavna i anticivilizacijska kampanja predsednika SNS": Oštre osude izjave Miloša Vučevića da su sindikati u vojsci i policiji “neviđena glupost” 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Izjava ministra odbrane i predsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića da sindikati u vojsci i policiji ne treba da postoje naišla je na osudu radničkih tribuna koji poručuju da sindikalne organizacije u tim sektorima postoje sa dobrim razlogom te da je reč o pravu koje je garantovano kako zakonski tako i Ustavom Srbije.

Ministar Vučević je u emisiji “Direktno sa Minjom Miletić” na televiziji Euronjuz istakao da su sindikati u vojsci i policiji “neviđena glupost” te da ako se on bude pitao u vojsci neće postojati dodavši da isto misli i za policiju.

Na tu izjavu odmah su reagovali Udruženi sindikati Srbije “Sloga” osudivši Vučevićevu izjavu nazvavši je “otvorenim napadom na demokratiju i radnička prava u Srbiji”.

– Ova izjava predstavlja ozbiljan udar na osnovne demokratske vrednosti i prava radnika, posebno jer dolazi od osobe koja se, prema nezvaničnim najavama u javnosti pominje kao budući predsednik Vlade Srbije, ili ministar policije – navedeno je u saopštenju.

USS „Sloga“ je pozvala „relevantne institucije“ i javnost da osude slične izjave jer, kako su naveli, to je način da se osigura napredak ka demokratskim vrednostima i pravima koja su ustavni temelj Srbije i Evropske unije.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije LJubisav Orbović za Danas ističe da sindikati vojske i policije deluju u razvijenim zemljama Evrope i sveta i da ne postoji nijedan razlog da tako ne bude i u kod nas.

– Reč je o ličnom stavu ministra Vučevića. Ministri dolaze i odlaze a dosad niko nije izašao sa ovakvom inicijativom. Vučević svakako ima pravo, kad tako misli, da je pokrene međutim činjenica je da sindikati u policiji i vojsci imaju svoju ulogu, njihovo delovanje je zakonski regulisano a udruživanje građana je zagarantovano Ustavom. Kad se sve to sagleda jasno je da zaposleni u sektoru vojske i policije imaju pravo na sindikalno organizovanje kako bi zaštitili svoja prava – navodi Orbović.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić izjavu ministra Vučevića da su sindikati u vojsci i policiji “budalaština” ocenjuje kao skandaloznu i dodaje da bi sve sindikalne organizacije trebalo da je osude.

– Bila sam na putu pa se tek sada susrećem sa izjavom ministra Vučevića. ASNS će svakako reagovati na takav stav koji za cilj ima da onemogući sindikalno organizovanje u vojsci i policiji. Sasvim je jasno da aktuelnim vlastima smeta svaki glas kritike pa tako i delovanje sindikata. Bez obzira šta Vučević kaže sindikati u vojsci i policiji treba da postoje, ima ih i u zemljama Evropske unije, sindikalno organizovanje je zakonski zagaantovano u Srbiji i iskreno se nadam da ono što smatra resorni ministar po tom pitanju neće biti usvojeno i sprovedeno – navodi naša sagovornica.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović takođe naglašava da je stav ministra odbrane Miloša Vučevića pogrešan i da je sindikalno organizovanje u vojsci i policiji nužno.

– Pretpostavljam da ministar Vučević nije zadovoljan izjavama sindikalnih aktivista u sektoru odbrane ali je sasvim u redu da oni izražavaju svoje mišljenje i kritiku kada je reć o položaju zaposlenih u vojsci. Sindikati u vojsci i policiji su potrebni, apsolutno je opravdano da postoje jer pomažu u rešavanju spornih pitanja između poslodavca i zaposlenih. Kod nas u zemlji je sindikalno organizovanje u vojsci i policiji dozvoljeno, takvi sindikati postoje i u drugim zemljama i svakako imaju svoju ulogu. Pravo udruživanja u sindikate je regulisano našim zakondavstvom, Srbija je po tom pitanju potpisnik međunarodnih sporazuma i ako se to zna onda bi i državni činovnici poput ministara kada iznose lične stavove morali da vode računa o tome – kaže Cvetanović.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić ističe za Danas da izjava ministra Vučevića predstavlja udar na ljudska, radnička i sindikalna prava zaposlenih u sektoru odbrane.

– Ministar Vučević je pravnik i trebalo bi da zna da je pravo na udruživanje zagarantovano Ustavom svim građanima. Takođe, delovanje sindikata u vojsci je u Srbiji zakonski dozvoljeno. Srbija je potpisnik međunarodnih konvencija koje garantuju pravo na udruživanje. Ministar Vučević je kao član Vlade dužan da poštuje sve zakone i obaveze koje je Srbija preuzela. Svojim stavom je načinio štetu kako sebi tako i državi. NJegova skandalozna inicijativa je antievropska, anticivilizacijska i svakako antiustavna – navodi Antić.

"Antiustavna i anticivilizacijska kampanja predsednika SNS": Oštre osude izjave Miloša Vučevića da su sindikati u vojsci i policiji “neviđena glupost” 2
foto FoNet Aleksandar Barda

Izvršni sekretar Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije “Nezavisnost” Nebojša Pejčinović kaže za Danas da izjava ministra odbrane Miloša Vučevića predstavlja napad na sindikalne slobode kao i da je veoma zabrinjavajuća jer ju je izrekao predsednik Srpske napredne stranke koja je najveća i najuticajnija u Srbiji.

– Iznenađeni smo ovakvom izjavom i ocenjujemo da izneta u okviru organizovane kampanje čiji je cilj gušenje sindikalnog organizovanja u sektoru odbrane. Po svemu sudeći nadležni smatraju da će onemogućavanjem sindikalnog delovanja u vojsci nestati svi problemi koji evidentno postoje. Naprotiv, ti problemi bi i dalje bili prisutni bez obzira što nema sindikata. Sindikati u vojsci ne samo da u svom delovanju ne preduzimaju ništa što bi naškodilo njenim interesima već je ono u tom sektoru i prilično ograničeno. Apsolutno je netačno da se sindikati mešaju i da žele da utiču na komandni sistem. Ono što sindikalni aktivisti u sektoru odbrane žele da postignu je da se bore za bolji položaj zaposlenih u vojsci među kojima ima i civilnih lica. Delovanje sindikata u vojsci je u Srbiji dozvoljeno i tako treba i da ostane. Smatram da resorni ministar nema luksuz da iznosi takve izjave makar ih definisao kao i lične. Sindikalizam nikako ne treba gušiti već naprotiv podsticati ga da se razvija. U svakom slučaju reagovaćemo na pokušaje da se sindikalno delovanje u sektoru odbrane suzbije – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari