Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović nedavno je doneo naredbu po kojoj izjave medijima o poslovanju ovog preduzeća mogu davati isključivo on ili od njega ovlašćeno lice kako bi se „obezbedilo tačno, istinito, precizno i objektivno informisanje javnosti posredstvom sredstava informisanja“. Naime, u dokumentu koji je našoj redakciji dostavio anonimni izvor, stoji da će „protiv zaposlenog koji prekrši ovu naredbu i na taj način svojim ponašanjem na radu ili u vezi sa radom nanese štetu ili umanji ugled, biti pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti za povredu radne obaveze shodno ugovoru o radu zaposlenog“.

– Cilj ove naredbe je samo da se uredi oblast komunikacije srpskih železnica sa medijima. Naše preduzeće ima oko 18.000 zaposlenih i obuhvata celokupan železnički saobraćaj, ali i brojne segmente društvenog, ekonomskog i privrednog života u čitavoj zemlji. U takvoj situaciji zaista bi bilo poslovno neopravdano i sa stanovišta informisanja javnosti nedopustivo da se komunikacija sa medijima odvija na neorganizovan način, tako što bi svako od zaposlenih mogao samostalno da nastupa u sredstvima informisanja – izjavio je za Danas generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović. On dodaje da je ovaj dokument donet prvenstveno zbog „predstavnika sindikata i grupe ljudi koji mešetare, vrte ploču u krug, iznose neistine, da bi se održali na istom mestu i da bi uprljali moje i ime službe na čijem sam čelu“.

Predstavnici sindikata koji su do nedavno rado pristajali da daju izjave o poslovanju železnica za naš list, ovoga puta nisu želeli da komentarišu naredbu generalnog direktora koja je stupila na snagu, a kojom se zabranjuje bilo kakvo obraćanje medijima osim u slučaju da je „zaposlenog on ovlastio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.