Siniša Kovačević: Kosovo čeka pametnije Srbe i Albance da bude rešeno 1foto: FoNet/Nenad Đorđević

Kosovo i Metohija je „srpsko i ne može srpskije biti“, a pripada i svim Albancima koji su tamo rađali svoju decu i sahranjivali svoje roditelje, kazao je poslanik i potpredsednik Narodne stranke, Siniša Kovačević. Tvrdi da rešavanje kosovskog pitanja „čeka pametnije Srbe i Albance“.

„Samo se gangrena rešava odstranjivanjem. To pitanje nije rešeno 1999. godine. Što ga više otimaju, više je naše, više je moje. Valjda postoji emocionalna pripadnost“, rekao je Kovačević u emisiji „Pravi ugao“ Radio-televizije Vojvodine.

Upitan o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama čiji su vlasnici uglavnom građani sa Severa Kosova, Kovačević je izjavio da će im predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, reći da preregistruju automobile, prenosi portal KoSSev.

„Tako je rekao ’ne dam Valač, ne dam Gazivode’, pa je dao“, dodao je Kovačević.

Na pitanje „šta može drugo“, Kovačević poručuje – „može da se ćuti i trpi i da se sanja i da se čeka“.

„Najopasniji smo kada sanjamo. Gde mi to žurimo, u zaborav, gubitak identiteta, osećaj gorčine poraza? Mislite li da se srpska gerila neće pojaviti tri minuta nakon što Beograd prizna kosovsku nezavisnost“, upitao je Kovačević.

Poručuje i da niko ne može da mu zabrani da „sanja svoj kosovski san“.

„Na kraju krajeva, neka se Srbi na Kosovu izjasne da li gledaju u Beograd kao Jerusalim ili gledaju u Prištinu kao Jerusalim ili u Tiranu. Ne možete nešto na čemu ste temeljili identitet jednog naroda i postojanje ideje o slobodi i trpeljivosti i istorijskom strpljenju… Pa mi smo 300, 400 godina čekali da se preko pirotskih ćilima taj srpski ’belac’ i barjaktar, lepi, brkati, pojavi na Kosovu, pa čekaćemo još“, dodao je Kovačević.

On, međutim, precizira da nipošto ne zagovara „krv i te ratne trube“.

Na pitanje o Deklaraciji o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije, Kovačević je odgovorio da bi se ta deklaracija, da se on pitao, potpisivala na Trgu Republike, a skup na kojem su je podržale stranke, pokreti i intelektualci održao u Domu sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari