Sinod SPC odgovorio Hočevaru 1

Mi bismo se veoma radovali kad bi društveni status Srpske pravoslavne crkve
(SPC) u državama i državicama nastalim na razvalinama Jugoslavije bio makar približno jednak ili sličan položaju Rimokatoličke crkve u Srbiji, saopštio je danas Sinod SPC.

Ovo saopštenje predstavlja reakciju nadbiskupa beogradskog Stanislava
Hočevara.

Hočevar je prošle sedmice ponudio dijalog Sinodu SPC, nakon što ga je Sinod kritikovao zbog izjave u kojo j doveo u pitanje svetost vladike Nikolaja Velimirovića i poredio ga sa kardinalom Stepincem.

Sinod napominje da Katolička crkva i sve verske zajednice u Srbiji dobijaju ista prava kao Srpska pravoslavna crkva.

Stav istinski pravoslavnih ljudi je da svi vernici, bilo da su većina ili manjina, bilo kojoj crkvi ili verskoj zajednici da pripadaju, treba da uživaju ista prava, navodi Sinod SPC.

Pretpostavljamo, kaže Sinod, da je Hočevar takav hrišćanski stav imao u vidu „kada nas je u saopštenju opomenuo da ne zaboravimo da u našem vremenu svuda postoji i manjina i većina“.

Nadamo se da u ovim rečima nema zluradosti, ni prikrivene pretnje zbog položaja pravoslavnih Srba u okruženju, poručio je Sinod SPC.

Sinod pozdravlja odluku Hočevara da prekine dijalog u medijima i vrati se dijalogu, „kakav priliči članovima Hristove crkve“.

Poziv na dijalog sa Sinodom SPC može da uputi, na primer, Međunarodna biskupska konferencija Svetog Kirila i Metodija, čiji je on član, kaže Sinod SPC i dodaje da on lično može da
vodi pojedinačni dijalog, u duhu bratske ljubavi, sa bilo
kojim od članova Sindoa ili nekim drugim episkopom.

Najbolji primer za takav autentičan, bratoljubivi, iskreni i plodotvorni dijalog dali su nam u poslednje vreme papa Franja i patrijarsi Vartolomej i Kiril, napominje Sinoda
SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari