SINOS: Novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, čak 90 odsto ima plate manje od proseka 1Foto: Pixabay/Andy Leung

Čak 90 odsto novinara u Srbiji ima male zarade, plate su manje od proseka, često i ispod minimalca, a većina je angažovana sa neadekvatnim ugovorom ili bez njega i dok se situacija ne popravi neće biti apsolutno slobodnih medija, saopštili su danas iz Sindikata novinara Srbije (Sinos).

U saopštenju se ocenjuje da veliki broj novinara u Srbiji radi na povremenim i privremenim poslovima, zbog čega nemaju pavo na dnevni i nedeljni odmor, uvećanu zaradu, plaćeni prekovremeni rad, prevoz do posla, ishranu u toku rada i odsustvo i godšnji odmor, pravo na članstvo u sindikatu i na kolektivno pregovaranje.

Na njih se ne odnose prava iz kolektivnog ugovora i nemaju pravo na štrajk. Ne mogu da tuže poslodavca po osnovu Zakona o radu, jer nisu u radnom odnosu, poručio je Sinos.

Mnogi novinari više nisu novinari i rade u medijima koji nisu mediji, nego zagađivači za okršaj sa neistomišljenicima i političkim protivnicimane. Najbolji dokaz za to je izveštaj Saveta za štampu koji beleži 2.715 prekršaja Kodeksa novinara za samo četiri meseca, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da veliku odgovornost za takvu situaciju u medijima snosi država, pošto finansira te medije novcem građana.

Srbija izdvaja značajna sredstava za projektno sufinasiranje koje ne služi javnom već privatnom interesu, bogaćenju lokalnih “medijskih šerifa” i siromašenju novinara i medijskih radnika, saopštio je Sinos, uz apel na medijsku zajednicu da 3. maj – Dan slobode medija posveti zajedničkoj borbi za dostojanstvene uslove rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari