Četiri osobe ranjene su juče u raketnom napadu sirijske opozicije na uporišta islamističkog pokreta Hezbolah u Bejrutu, u incidentu koji ukazuje na sve veće prelivanje sirijskog građanskog rata na Liban.


U Libanu postoji verska podeljenost kao i u Siriji i njegove oružane grupe zauzele su strane u građanskom ratu svog suseda. Rakete su ispaljene nekoliko sati pošto je vođa Hezbolaha, šeik Hasan Nazralah, obećao da će pomoći Asadu da pobedi u građanskom ratu i upozorio da bi njegovo svrgavanje moglo dovesti ekstremiste na vlast.

Jedna raketa sletela je u južnu četvrt Mar Mihael i pogodila izložbu automobila u blizni jedne crkve, saopštila je libanska vojska. Druga je pogodila drugi sprat stana u zgradi u četvrti Čijah, južno od Bejruta, na oko dva kilometra od Mar Mihaela. Libanska državna novinska agencija saopštila je da su troje od četvoro ranjenih Sirijci. Sve žrtve ranjene su u Mar Mihaelu.

Borbe u sirijskom pograničnom gradu Kazir, koji je u subotu granatirala vojske predsednika Asada uz podršku Hezbolaha, ukazuju na sve veću ulogu koju ta šiitska organizacija ima u konfliktu. Hezbolah je pokušavao da prikrije svoje učešće, ali mu je to postalo nemoguće kada su desetine njegovih boraca ubijene u tom gradu i priređena im je velika sahrana u Libanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari