Dokumenti i sprave za mučenje nađeni su u prostorijama bezbednosnih službi u sirijskom gradu Raki, koji dokazuju da su zatvorenici tu mučeni, saopštila je juče organizacija za odbranu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRV). Pronađeni dokazi ukazuju da su Sirijci proizvoljno hapšeni i mučeni u državnim zatvorima u Raki, na severu zemlje.


Pobunjenici su zauzeli taj grad u februaru i omogućili pristup Hjuman rajts voču, organizaciji sa sedištem u Njujorku, prenosi Beta. Organizacija je navela u juče objavljenom izveštaju da su njeni istražitelji posetili Raku krajem aprila i proverili prostorije koje su pripadale vladi i vojnoj obaveštajnoj službi. Hjuman rajts voč našao je dokumente, zatvorske ćelije, sobe za ispitivanje i sprave za mučenje u tim zatvorima koji odgovaraju opisima mučenja bivših zatvorenika. Raka, na severu Sirije, prvi je grad koji je u potpunosti pod kontrolom opozicije. Hjuman rajts voč dokumentuje kršenja ljudskih prava obe strane od početka konflikta u martu 2011. godine.

U međuvremenu, pozivajući se na neimenovane zvaničnike SAD, američki mediji su objavili da Rusija šalje sofisticirane protivbrodske rakete Siriji. Kako se navodi, rakete mogu biti upotrebljene u potencijalnoj stranoj vojnoj intervenciji u zemlji. Rusko ministarstvo spoljnih poslova nije potvrdilo detalje o pošiljci, izvestio je Bi-Bi-Si, ali je naglasilo da Rusija pošiljkom ne krši međunarodno pravo. Vest o pošiljci usledila je usred sve glasnijih upozorenja da bi u Siriji moglo da se koristi hemijsko oružje, što bi prema rečima predsednika SAD Baraka Obame, predstavljalo „crvenu liniju“.

Međunarodni napori za organizaciju konferencije o Siriji su u jeku. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun sastao se juče sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u Sočiju da bi napravili plan za konferenciju, čiji je cilj da se za isti sto dovedu predstavnici sirijske opozicije i članovi Vlade predsednika Bašara al Asada. Ban je za medije izjavio da je veoma važno da se „ne izgubi podsticaj“ za organizaciju mirovne konferencije. Lavrov je rekao da rešenje može da se nađe samo kroz „sveobuhvatni dijalog u kojem učestvuju predstavnici svih sirijskih snaga, bez strane intervencije, i to što je pre moguće“.

Rusija je jedan od malobrojnih preostalih saveznika Sirije i njen glavni snabdevač oružja. U proteklih nekoliko godina preko ugovora vrednih nekoliko milijardi dolara Rusija je prodavala Siriji tenkove, artiljeriju, avione, helikoptere i sisteme odbrane. Kako navodi Njujork tajms, poslednja ruska pošiljka Damasku sadrži savremene rakete Jahont, duge 6,7 metara s dometom od 290 kilometara. Pozivajući se na dvojicu neimenovanih američkih zvaničnika, Njujork tajms navodi da najnovija pošiljka sadrži i naprednije sisteme radara, kojima se može izbeći odbrana s broda.

Lavrov je rekao da ne shvata „zašto mediji pokušavaju da od svega toga naprave senzaciju“. „Ne krijemo da snabdevamo Siriju oružjem prema ugovorima koje smo potpisali, pri čemu ne kršimo međunarodne sporazume, niti svoje zakone. A najviše šaljemo oružje za vazdušnu odbranu, što ne kvari ravnotežu snaga u regionu i ne daje prednost u borbi protiv opozicije“.

Analitičari ocenjuju da će prisustvo sofisticiranog oružja u zemlji otežati svaku stranu intervenciju. Izrael takođe strahuje da oružje može da padne u ruke libanske ekstremističke grupe Hezbolah, koja može da ga iskoristi ili da napadne ili da se brani od Izraela.

Izbeglo više od 1,5 miliona ljudi

Broj registrovanih sirijskih izbeglica premašio je 1,5 miliona, a prava cifra je najverovatnije mnogo veća, saopštio je juče Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR). „Izbeglice nam kažu da zbog intenziviranja sukoba i promene kontrole nad gradovima i selima, naročito u oblastima koja su poprišta sukoba, sve više civila odlučuje da napusti zemlju“, navodi se u saopštenju UNHCR. Broj izbeglica bi mogao biti i mnogo veći, dodaje se u saopštenju, s obzirom da mnogi imaju zakazane sastanke sa UNHCR-om. Podaci UN pokazuju da je od početka sukoba u Siriji više od 70.000 ljudi ubijeno, dok prema sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava, taj broj premašuje 94.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari