Lider opozicionog Nacionalnog saveta Sirije (SNC) Burhan Galiun odbio je poziv na dijalog s Vladom koji je uputio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Kofi Anan. Galiun, koji boravi u Parizu, rekao je da je razočaran zbog poziva na dijalog sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom „koji masakrira sopstveni narod“.


– Ovakvi predlozi su razočaravajući i ne ulivaju mnogo nade narodu Sirije koji je masakriran svakog dana. Osećamo se kao da svakog dana gledamo iz početka isti film – kazao je Galiun, a prenose zapadni mediji.

Nijedna politička solucija, prema njegovim rečima, neće uroditi plodom ukoliko nije kombinovana s vojnim pritiskom na režim. Galiun je kritikovao Anana zato što je „izbegao“ da spomene suštinu problema, odnosno, kako je naglasio, činjenicu da Asadov režim koristi prekomernu vojnu silu da bi ugušio proteste. Velika Britanija je Galiuna nedavno priznala kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda, navodi Gardijan. Anan je izrazio nadu da „niko ozbiljno ne razmatra mogućnost primene sile u ovakvoj jednoj situaciji.“

I predsednik Turske Abdulah Gul je izjavio da se protivi stranoj vojnoj intervenciji u Siriji. On je u četvrtak tokom posete Tunisu upozorio da bi takva inicijativa mogla da bude „pogrešno sprovedena“.

– Ukoliko bi spoljna intervencija bila sprovedena u delo, postoji mogućnost da će biti zloupotrebljena – rekao je turski predsednik koji je, kako je izvestio Todays Zaman, u Tunisu učestvovao na sastanku o sirijskoj krizi.

Dva generala i jedan pukovnik sirijske vojske prebegli su u Tursku, javila je juče turska televizija TRT, a prenela Beta. Zvaničnik iz pograničnog grada Rejhanli rekao je da su prebegla i dva narednika sirijske vojske. U šest izbegličkih logora u Turskoj sada ima 12.000 Sirijaca.

„Sredozemno more tursko jezero“

– Severna Afrika je najzaslužnija za to što je Sredozemno more tursko jezero – rekao je turski predsednik Abdulah Gul tokom posete Tunisu, govoreći o istoriji odnosa između Turske i zemalja na severu Afrike, preneo je Todays Zaman. Gul je takođe istakao da je veza između Turske i Tunisa mnogo iskrenija nego između drugih zemalja u regionu, a kao važan razlog za to naveo je da „gotovo svi Tunišani znaju da nisu doživeli sudbinu Andaluzije zahvaljujući Turcima i Osmanlijama, što je mnogo poznatije u Tunisu nego u Turskoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari