Sistematski pregledi nakon infarkta miokarda 1Foto: Pixabay/GDJ

Srčani udar ili infarkt miokarda je ozbiljno stanje koje nastaje kada dotok krvi u srčani mišić postane ograničen ili prekinut, što dovodi do oštećenja tog mišića. Nakon srčanog udara, pacijenti obično prolaze kroz različite tretmane i procedure radi oporavka i prevencije budućih srčanih problema.

Jedan od važnih koraka u tom procesu je sistematski pregled. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na važnost pregleda nakon srčanog udara, koji testovi se obično preporučuju i kako se pregled koristi za praćenje oporavka i sprečavanje budućih srčanih događaja.

Kompletni pregled u Poliklinici dr. Rončević predstavlja temeljitu analizu svih organa putem proširenog sistematskog pregleda. Ovaj postupak obuhvata pažljivo odabrani niz pregleda i laboratorijskih analiza koje pružaju dubok uvid u stanje zdravlja pojedinca.

Važnost sistematskih pregleda nakon srčanog udara

Sistematski pregledi su važni za praćenje zdravstvenog stanja srca pacijenta nakon srčanog udara i za sprečavanje ponovnih srčanih problema. Oni pomažu u identifikaciji faktora rizika za srčana oboljenja i kardiovaskularne komplikacije, što omogućuje pravovremenu intervenciju i sprečava dalje oštećenje srčanog mišića.

Osim toga, sistematski pregledi pružaju pacijentima i lekarima priliku da diskutuju o zdravstvenim pitanjima i problemima, kao i da postavljaju pitanja i dobiju odgovore o njihovom zdravstvenom stanju.

Koji testovi se obično preporučuju nakon srčanog udara

Nakon srčanog udara, pacijenti obično prolaze kroz razne testove radi procene stanja srca i praćenja oporavka. Neki od testova koji se često preporučuju kao deo redovnog pregleda nakon srčanog udara uključuju:

Elektrokardiogram (EKG) je brz i jednostavan test koji meri električnu aktivnost srca i može otkriti nepravilnosti u srčanom ritmu koje mogu ukazivati na oštećenje srčanog mišića.

Holter monitoring srca – ovaj test se koristi za kontinuirano snimanje električne aktivnosti srca tokom 24 do 48 sati. Holter monitor može otkriti nepravilnosti u srčanom ritmu koje se ne bi registrovale kratkim EKG-om.

Ovaj test se obično smatra dodatnim i može se naplatiti posebno od standardnog pregleda. Cena Holter monitora srca varira od klinike do klinike, pa je preporučljivo konsultovati se sa lekarom da li je ovaj test neophodan. U našoj Poliklinici dr. Rončevič pregled lekara specijaliste kardiologa, EKG i ultrazvuk srca su 8.000 din.

Ehokardiografija je ultrazvučni pregled srca koji pruža slike srca i omogućava procenu funkcije srca, veličine srčanih komora i protoka krvi kroz srce.

Testovi krvi. Različiti krvni testovi se koriste za određivanje prisustva srčanih enzima koji se oslobađaju tokom oštećenja srčanog mišića. Ovi testovi se često koriste za dijagnozu srčanog udara i praćenje oporavka.

Praćenje oporavka i sprečavanje budućih srčanih problema

Redovni pregledi pomažu u praćenju oporavka pacijenta i sprečavanju budućih srčanih problema. Ovi pregledi se obično vrše po preporuci kardiologa, periodično, kako bi se pratila efikasnost terapije i eventualne promene u lečenju ako je potrebno.

Takođe, sistematski pregledi omogućavaju lekarima da identifikuju faktore rizika za srčana oboljenja, kao što su pušenje, dijabetes, visok krvni pritisak, povišen holesterol i nezdrava ishrana, i da preduzmu korake za smanjenje rizika od budućih srčanih problema.

U okviru redovnog sistematskog pregleda, lekar može preporučiti pacijentu značajne promene u načinu života, kao što su promene u ishrani, povećanje fizičke aktivnosti i prestanak pušenja, kako bi se smanjio rizik od budućih srčanih problema. Takođe, može propisati određene lekove za kontrolu faktora rizika za srčana oboljenja, kao što su lekovi za snižavanje holesterola ili lekovi za regulisanje krvnog pritiska.

​​Važno je da pacijenti redovno prate preporuke svog lekara i da sarađuju u sprovođenju plana lečenja i prevencije. Redovni sistematski pregledi su ključni za održavanje zdravlja srca i sprečavanje komplikacija nakon srčanog udara. Osim toga, važno je da pacijenti budu svesni svojih simptoma i da odmah potraže medicinsku pomoć ukoliko primete bilo kakve promene u svom zdravstvenom stanju.

Ukratko, sistematski pregledi nakon srčanog udara su od suštinskog značaja za praćenje oporavka pacijenata i sprečavanje budućih srčanih problema. Redovni pregledi omogućavaju lekarima da identifikuju potencijalne probleme i preduzmu neophodne korake kako bi se osiguralo dugoročno zdravlje srca pacijenta.

U Poliklinici dr. Rončević možete obaviti sve ove preglede po veoma povoljnim cenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari