Situacija na KiM nepromenjena već deseti dan 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak između centralne Srbije i Kosova i Metohije situacija je i deseti dan nepromenjena – lokalni Srbi i dalje blokiraju puteve, a specijalne snage kosovske policije Rosu se ne povlače, javlja RTS.

Srbi protestuju nezadovoljni raspoređivanjem jedinica Rosu na administrativnim prelazima i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica.

Zbog lošeg vremena Srbi su uglavnom okupljeni u šatorima. Ističu da će na tim pozicijama ostati dok se ne dođe do rešenja, navodi RTS.

Od juče je pojačano prisustvo Kfora. Predlog Kfora da se povuku sa puteva kako bi bili slobodni za prolaz putničkih automobil, a da Kfor zameni snage kosovske policije na prelazima, Srbi nisu prihvatili, jer smatraju da bi u tom slučaju mera o promeni tablica ostala na snazi što bi ograničilo slobodu kretanja stanovništva.

O rešenju krize na Kosovu i Metohiji danas će se pregovarati u Beogradu i Briselu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas u Beogradu predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja bi sutra trebalo da se sastane i sa premijerkom Anom Brnabić.

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bisljimi, sastaće se u Briselu kako bi razgovarali o situaciji na severu Kosova i Metohije, podseća RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari