Situacija u KBC Kosovska Mitrovica alarmantna 1Foto: KoSSev

Situacija sa nabavkom lekova, kiseonika i ostalog medicinskog materijala u Kliničko-bolničkom centru (KBC) Kosovska Mitrovica je alarmantna i kritična, ali još nema humanitarne katastrofe, poručio je danas direktor te zdravstvene ustanove Zlatan Elek.

Bolnici sada nedostaju fiziološki rastvori, određeni broj antibiotika, a kiseonik je pri kraju. Ne možemo licitirati koliko će kiseonik trajati jer to zavisi od broja pacijenata, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Kossev.

Sve što bolnici nedostaje, dodao je Elek, obezbedile su relevantne srpske institucije.

„A zašto oni ne mogu da dođu do našeg kliničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, za to ja nisam adekvatan sagovornik, nego su sagovornici sa južne strane“, kazao je Elek.

On je podsetio da su u septembru 2021. godine vraćeni lekovi za KBC Kosovska Mitrovica u vrednosti od 600.000 evra i to zbog toga što nemaju uputstvo na albanskom jeziku.

„Donesite mi jednu dvojezičnu ampulu sa južne strane i ja ću ovo prihvatiti kao opravdan razlog“, poručio je Elek, koji smatra da iza svega stoji „perfidni plan vlasti u Prištini“, a to je iseljavanje srpskog stanovništva sa severa Kosova.

„Ako mu oduzmete pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na lečenje – onda mu uzimate pravo na život, koje je osnovno pravo po povelji UN“, naglasio je Elek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari