Sednica Svetog arhijerejskog sinoda na kojoj je juče razmatrano stanje u Eparhiji raško-prizrenskoj (ERP) nakon što je dan ranije sinodska delegacija u manastiru Gračanica saslušala nadležnog episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića), uručila mu odluku o proveri finansijsko-materijalnog poslovanja Eparhije i najavila mogućnost da u ERP bude uvedena „prinudna uprava“, trebalo bi da se nastavi u subotu.

Na sutrašnju sednicu, kako Danas nezvanično saznaje, pozvan je i vladika Artemije.

Jučerašnja sinodska sednica održana je iza „debelo“ zatvorenih vrata i uz konspiraciju veću nego kad je nedavno biran novi poglavar SPC. U Patrijaršiji juče niko nije mogao zvanično da potvrdi da li se Sinod sastajao i da li je, kako je nezvanično „procurelo“, crkvena „vlada“ imenovala administratora za ERP. Za sve informacije u vezi sa Sinodom i događajima u ERP novinari su upućivani na portparola SPC episkopa bačkog Irineja (Bulovića), do koga je nije bilo moguće doći.

O „sklanjanju“ vladike Artemija iz ERP – bilo premeštenjem ili penzionisanjem već nekoliko godina se spekuliše unutar SPC. Javna je tajna da zbog političkih stavova o Kosovu i Metohiji, pogotovo zbog javnih kritika državnog vrha, neslaganja sa obnovom srpskih svetinja na KiM po Memorandumu koji je SPC 2005. potpisala sa vlastima u Prištini, kao i zbog otvorenog protivljenja ekumenizmu i papinom dolasku u Srbiji, vladika Artemije nije po volju mnogim uticajnim ličnostima i u državi i u Crkvi.

U najnovijim događajima u ERP pojedini crkveni, ali i politički krugovi vide pritisak države na crkveni vrh da se slučaj „nepodobnog“ vladike Artemija što pre skine s dnevnog reda, mada je mnoge iznenadila brzina kojom je Sinod stupio u akciju. U crkvenim krugovima priča se da je i petočlana delegacija na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem (Radovićem) i episkopom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem (Durićem) sastavljena u žurbi. Izvori našeg lista tvrde da su članovi Sinoda nezadovoljni i što je vladika saopštenje obavestio javnost o jučerašnjoj poseti.

Jedno od najspornijih pitanja između Sinoda i vladike Artemija je pitanje razrešavanja crkvenih dužnosti u Eparhiji i eventualno pokretanje crkvenog sudskog postupka protiv sadašnjeg arhimandrita Simeona (Vilovskog), u kome u vrhu SPC vide glavni uzrok svih problema u ERP. Neslaganja unutar ERP počela su sporom između Sinoda i vladike Artemija oko potpisivanja Memoranduma o obnovi srpskih manastira i crkava u KiM stradalih u martovskom pogromu. Uprkos protivljenju vladike Artemija, Memorandum je potpisan, a Sinod, a potom i Sabor odlučili su da obnovu u ime SPC vodi vikar ERP episkop lipljanski Teodosije (Šibalić), u čemu neki vide i kanonski problem. Neslaganja u vezi obnove u proteklih pet godina proširila su se i na bogoslovske, političke, lične i druge teme, što je na majskom Saboru potvrdila sporna poseta potpredsednika SAD Džozefa Bajdena manastiru Visoki Dečani.