SKOJ i Studentski front traže da se ispred Pravnog fakulteta podigne bista Žarku Marinoviću 1PPravni fakultet u Beogradu Foto: Ljiljana Bukvić

Povodom 4.aprila, Dana studenata Beogradskog univerziteta, Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) i Studentski front (SF)  zatražili su „da se ispred Pravnog fakulteta podigne bista Žarku Marinoviću, studentu tog fakulteta koji je ubijen tokom studentskih demonstracija 1936. godine“. Istovremeno, SKOJ i SF su zatražili „da se odmah  ispred zgrade tog fakulteta ukloni bista osvedočenog reakcionara i nacional-šoviniste Slobodana Jovanovića“.

– Žarko Marinović, koga su kukavički sa leđa ubile ljotićevske fašističke horde, jedna je od prvih žrtava fašizma u našoj zemlji, a istovremeno i simbol organizovane borbe progresivnih studenata za bolji svet, u kome je obrazovanje besplatno i dostupno svima. Upravo su to razlozi zbog kojih Žarko Marinović zaslužuje bistu ispred Pravnog fakulteta u Beogradu – navodi se u saopštenju, i dodaje da „SKOJ i Studentski front svim studentima Beogradskog univerziteta čestitaju 4.april i pozivaju ih da se pridruže borbi za besplatno studiranje, tekovine uvedene tokom socijalističkog perioda izgradnje naše zemlje, kao i protiv “Bolonjske deklaracije” koja pretvara znanje u robu i otežava studiranje deci iz radničkih porodica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari