SKOJ: Zatvoriti nelegalni muzej Draži Mihailoviću 1foto (BETAPHOTO/HINA/Velimir ILIĆ)

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zahteva od Ministarstva kulture da spreči otvaranje “nelegalnog muzeja izdajniku srpskog naroda Draži Mihailoviću”. Podsećaju da su udruženje “Naša Drina” (koalicioni partner SPS-a) i “Boračka organizacija Srbije i Srpske” najavili da će otvoriti muzej u Bregalničkoj 24, 17. oktobra u 17 časova, koji je posvećen Dragoljubu Draži Mihailoviću.

“Prema članu 84, stav 1 zakona o muzejskoj delatnosti, jedino Ministarstvo kulture Republike Srbije ima nadležnost da otvara muzeje. Shodno tome da protagonisti ovog nadri muzeja nisu upisani u zbirci muzeja, a ni taj zahtev nisu podneli, Ministarstvo kulture mora postupati prema Zakonu i sprečiti otvaranje muzeja Draži Mihailoviću, konfiskujući svu imovinu, te kazniti počinioce”, poručuju iz SKOJ-a.

Kako dodaju, građani Srbije i Beograda su zgroženi najavom otvaranja muzeja u privatnoj režiji spomenutih udruženja, “koji žele da u pozitivnom svetlu prikažu izdajnika srpskog naroda i saradnika okupatora Dragoljuba Dražu Mihaiovića”.

– Podsećanja radi, Draža Mihailović je zvanično osuđeni narodni izdajnik, sluga naci-fašističkog okupatora tokom Drugog svetskog rata i ratni zločinac. Podsećamo da su četničke jedinice pod komandom Draže Mihailovića ratovale na strani okupatora protiv slavne Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, njemu potčinjeni četnički komandanti poput Pavla Đurišića dobijali hitlerovska odlikovanja ili se borili pod direktnom komandom fašističkog okupatora poput Momčila Đujića. Pripadnici četničkog pokreta Draže Mihailovića sarađivali su sa kvinslinškim vlastima Milana Nedića a deo jedinica četničkog pokreta bežao je zajedno sa drugim kvislinzima i nacističkim okupatorom, planirajući da u Sloveniji uspostavi front borbe protiv slavne Narodnooslobodilačke vojske – navode u SKOJ-u.

Poručuju da su četnici Draže Mihailovića počinili brojne zločine prema muslimanskom, hrvatskom i drugom civilnom stanovništvu kao i prema antifašistima i rodoljubima, a jedan od najgrozmornijih zločina se desio u selu Vranić kod Lazervca gde je najmlađa žrtva bila beba od šest meseci koja je stradala od četničkog noža.

Podsećamo da je Ministarstvo Kulture Republike Srbije dužno da sprovodi Zakon i podnese tužbu protiv počinioca koji žele da otvore nelegalni muzej. Dragoljub Draža Mihailović je bio ratni zločinac, izdajnik, kvisling i sluga okupatora tako da je njegovo mesto na smetlištu istorije, a ne u muzeju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari