Škola nije obavezna da kopira kontrolne zadatke 1Foto: Aleksandar Veljković

Nastavnici ni ubuduće neće biti obavezni da daju roditeljima na uvid kontrolne i pismene zadatke van škole i mimo otvorenih vrata, a da li će se takva praksa promeniti znaće se kada budu izmenjeni pravilnici o ocenjivanju u osnovnoj i srednjoj školi.

Skupština Srbije odbacila je amandman Pokreta Dosta je bilo na Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je, između ostalog, predviđao da prilikom saopštavanja ocene đaci dobiju kopiju kontrolnog i pismenog zadatka. Branka Stamenković, poslanica Dosta je bilo, kaže za Danas da je ovaj amandman motivisan željom da se prevaziđu problemi u školskoj praksi, jer nastavnici nerado daju učenicima kopije pismenih provera znanja pa je jedini način da roditelj u njih imaju uvid da dođu u školu u terminima otvorenih vrata. Stamenkovićeva navodi da se otvorena vrata u nekim školama organizuju jednom do dva puta mesečno, zbog čega je nemoguće dobiti uvid u kontrolni ili pismeni zadatka u roku koji je predviđen za prigovor na ocenu.

– Uprkos činjenici da je kopiju kontrolnog i pismenog zadatka vrlo lako moguće napraviti na licu mesta fotografisanjem pomoću mobilnog telefona, nastavnici to često ne dozvoljavaju uz neopravdani izgovor da je to zakonom zabranjeno. Da bi se roditelji poštedeli ovakvih proizvoljnih tumačenja, predloženo je razdvajanje prigovora na ocenu dobijenu tokom usmenog odgovaranja i na kontrolnom ili pismenom zadatku u toku godine, kao i dodavanje posebnog stava kojim se definiše dužnost nastavnika da učeniku omogući pravljenje kopije kontrolnog ili pismenog zadatka, kako bi roditelj ili drugi zakonski staratelj mogao pravovremeno uložiti žalbu na ocenu, u slučaju da smatra da ona nije zaslužena – obrazlaže suštinu amandmana Stamenkovićeva.

Ona kaže da su reakcije nastavnika na ovaj amandman veoma različite, jer neki već šalju po učenicima kontrolne zadatke, uz obavezu da ih roditelj potpiše i da ih deca potom vrate u školu dok su drugi protiv takve ideje.

– Moj utisak je da su nastavnici obespravljeni i da trpe pritiske sa raznih strana, pa verovatno ne žele da ih sada proveravaju i roditelji. A neki roditelji to čine jer je sistem tako napravljen da tera jedne protiv drugih. Nastavnici gledaju iz svoje perspektive, ali su mnogi od njih i roditelji. Neki imaju otpor da se kontrolni zadaci šalju na uvid roditeljima, ali s druge strane zameraju roditeljima da nedovoljno prate kakva su im deca u školi. Velika većina nastavnika je savesna, ali sam imala iskustvo da je u kontrolnom mog deteta tačan zadatak ocenjen kao netačan, a netačan kao tačan – kaže Stamenkovićeva.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, kaže za Danas da će prilikom izmena pravilnika o ocenjivanju, koji moraju da se usklade sa novim zakonom i ovo pitanje biti rešeno kako bi se ujednačila školska praksa, odnosno da će „jasno biti definisan način uvida u pismene provere znanja i šta se pod tim podrazumeva“. Ona ukazuje da neki nastavnici zbog loših iskustava ne žele da šalju kontrolne zadatke po deci, dok je za druge to način da motivišu roditelje da dođu u školu i da im u neposrednom razgovoru ukažu šta dete treba da unapredi, vežba… Nedeljkovićeva podseća da su škole obavezne da svake nedelje predvide termine za otvorena vrata i dodaje da najveći broj nastavnika ne brani roditeljima da, kad dođu u školu, fotografišu kontrolni ili pismeni zadatak, kako bi ga naknadno ili uz nečiju pomoć analizirali.

Argumenti nastavnika

Škole koje zabranjuju da se pismene provere znanja iznose van ustanove kao argumente navode da je bilo slučajeva da su đaci prepravljali ocene, pa su se roditelji potom žalili da kontrolni nisu dobro ocenjeni, da nemaju mogućnosti da fotokopiraju ogroman broj testova, ali i da bi se takvom praksom omogućilo da deca iz jednog odeljenja dojavljuju zadatke đacima iz drugog… Neki su ljuti jer, kako kažu, roditelji sebi daju za pravo da tumače da li su zadaci dobro formulisani, neretko se pozivajući na mišljenje privatnih profesora koji njihovoj deci drže časove. Ukazuju i da su pismene provere znanja sastavni deo „dokaznog“ materijala u slučaju inspekcijskog nadzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari