Zašto gradska uprava u Zrenjaninu traži rasformiranje srednje škole "Uroš Predić" u tom gradu? 1Foto: upzr.edu.rs

Kakva će biti sudbina zrenjaninske Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ i dalje je neizvesno, a pomaka nema ni posle jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave.

Iako je sastanak inicirao gradonačenik Zrenjanina Simo Salapura on se nije pojavio, a njegovi saradnici nisu dali konkretan odgovor predstavnicima škole „Uroš Predić“ da li uprava grada ostaje pri nameri da rasformira školu.

– Nisu nam dali konkretan odgovor na pitanje da li su spremni da povuku mišljenje o neslaganju sa planom upisa u školu “Uroš Predić” i rasformiranju škole. Takođe nismo dobili ni elaborat o opravdanosti izmene odluke o izmeni mreže srednjih škola u delu koji se odnosi na Zrenjanin – kaže za Danas Milan Galić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika HPTŠ “ Uroš Predić “, koji je sa predstavnicima Školskog odbora i Saveta roditelja prisustvovao jučerašnjem sastanku.

S druge strane, na društvenim mrežama pojavili su se delovi elaborata o opravdanosti izmene odluke o mreži škola, u kome je obrazloženo zbog čega Grad Zrenjanin nije dao saglasnost na predloženi plan upisa đaka u školskoj 2024/2025. godini u HPTŠ „Uroš Predić“, o čemu je Danas pisao.

Predlog lokalne samouprave, na koji saglasnost treba da da nadležni organ AP Vojvodina, jeste da se obrazovni profili iz ove škole izmeste u Medicinsku, Srednju poljoprivrednu i Tehničku školu u Zrenjaninu.

„Ovakva odluka doneta u cilju optimizacije tj. usklađivanja veličine školskog prostora i broja učenika, kao i troškova održavanja sa cenom usluga i važećim normativima, rukovodeći se najboljim interesima učenika i postizanju dostupnog i kvalitetnog obrazovanja i vaspitanja“, navodi se u dokumentu.

U elaboratu piše da je u HTPŠ „Uroš Predić“ trenutno aktivno sedam obrazovnih profila na koje je u školskoj 2022/23 godini upisano svega 128 učenika u pet odeljenja na šest obrazovnih profila, dok na jednom obrazovnom profilu škola nije ni raspisala konkurs.

„U školi je tokom 2022/23 godine srednjoškolsko obrazovanje sticalo ukupno 373 učenika u 18 odeljenja na svim obrazovnim profilima u sve četiri godine. U školskoj 2023/24 godini je na šest obrazovnih profila upisano pet odeljenja sa ukupno 91 učenikom. Trenutno se u školi obrazuje 299 učenika u 18. odeljenja. Prosečan broj učenika po odeljenju iznosi 16.61 učenik“, piše u dokumentu objavljenom na društvenim mrežama.

Milan Galić kaže da lokalna samouprava najviše zamera to što u školu „Uroš Predić“ u prethodnim godinama nije upisan veliki broj učenika.

– Međutim, to je posledica loše upisne politike koja se vodi na nivou grada već godinama, jer se dozvoljava prekobrojni upis u odeljenja, kao i veći broj odeljenja po drugim “popularnijim” školama, iako su naši obrazovni profili deficitarni. Kao razlog zašto bi školu trebalo rasformirati naveli su veliki prostor koji koristimo, odnosno broj kvadrata po učeniku. Jedan od naših predloga je uvek bio da obe škole, i naša i Tehnička mogu koristiti ovaj prostor, jer ima dovoljno mesta – kaže Galić.

Prema njegovim rečima, „ekonomičnost“, „racionalnost“, „funkcionalnost“ i „u interesu grada“, su pojmovi koje su predstavnici Grada često pominjali tokom jučerašnjeg sastanka.

– Smatramo da izmeštanje mnogobrojnih laboratorija, radionica, pekare i celokupne opreme i pribora neophodnih za realizaciju nastave naših obrazovnih profila iziskuje još veće troškove i dodatno pitanje je da li druge tri škole imaju dovoljno prostora i mogućnosti za to. Uostalom, da bi se te škole mogle verifikovati za te naše obrazovne profile, one to u ovom trenutku već moraju imati obezbeđeno – navodi Galić.

On dodaje da će sindikat nastaviti svoju borbu i da će u ponedeljak poslati dopis gradonačelniku sa zahtevom da im dostavi elaborat o opravdanosti izmene odluke o mreži škola.

Odluka o eventualnom štrajku u školi još nije doneta, a Galić kaže da od protesta ne odustaju, te da je planirano da svake nedelje organizuju neku vrstu sindikalnog otpora dok nadležni ne ispune njihov zahtev i odustanu od ideje da ugase ovu obrazovnu ustanovu.

U sindikatu kažu i da su saznali da su predstavnici gradske uprave juče poslali elaborat Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, od čijeg stava će umnogome zavisiti dalji razvoj događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari