Branko RužićBranko Ružić Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji se ostvaruje po Posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, u školskoj 2022/23. godini proširen je na još dve države – Rusku Federaciju i Kraljevinu Španiju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Škole na srpskom jeziku od ranije postoje u 13 država: Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Norveškoj, Danskoj, Holandiji, Luksemburgu, Malti, Južnoafričkoj Republici, Sloveniji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

„Kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog pripadnika srpskog naroda sa svojom matičnom državom veoma je značajno, a među čvršćim i trajnijim vezama upravo su one koje se uspostavljaju i razvijaju preko sistema obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja. Upravo zbog toga, Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i Upravom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, nastoji da kontinuirano širi obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu “, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

Na zahtev srpske zajednice u Moskvi i na osnovu predloga Ambasade Republike Srbije u Moskvi, škola „Sveti Đorđe” u Moskvi, počev od školske 2022/23. godine, uključena je u obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji je deo sistema obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji.

I srpska zajednica u Kraljevini Španiji iskazala je veliko interesovanje za kontinuirano organizovanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku i od ove školske godine u Kraljevini Španiji organizovan je obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku, kao deo sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari