Škole okružene kladionicama, nadležni ne reaguju na kršenje zakona 1Kladionica u blizini škole

Stranka slobode i pravde (SSP) podnela je juče krivičnu prijavu protiv Zorana Gašića, direktora Uprave za igre na sreću, zbog nesavesnog vršenja službene dužnosti.

Razlog je kršenje zakonskih odredbi koje određuju minimalnu razdaljinu na kojoj kladionice i drugi objekti za igre na sreću moraju da se nalaze od škola, kao i jedna od druge, ali i to da je maloletnim licima zabranjena ta vrsta zabave, obznanilli su predstavnici te stranke.

Na konferenciji za medije koja je juče održana, predsednica beogradskog Odbora Mila Popović pokazala je primere koji ukazuju na sasvim drugačiju realnost: ne mali broj škola koji su u blizini ne jedne nego dve kladionice, a gotovo ni jedna nema propisana pisana upozorenja o opasnosti da kocka može da se lako pretvori u bolest zavisnosti.

Uprkos tome, iz nadležne Uprave za igre na sreću, pod krovom Ministarstva finansija, i dalje tvrde da se zakon poštuje.

Škole okružene kladionicama, nadležni ne reaguju na kršenje zakona 2

– Pre 67 dana smo dostavili zahtev Upravi za igre na sreću da proveri da li su kladionice na dozvoljenoj udaljenosti od trideset škola. Tek 57 dana kasnije, dobili smo odgovor da se zakon poštuje, međutim, evo primera na kojima to sigurno nije slučaj. I dalje postoje kladionice koje se nalaze na manje od 200 metara od Prve beogradske gimnazije, od OŠ “Branko Ćopić”, OŠ “Jovan Popović”, OŠ “Karađorđe” i OŠ Filip Kljajić“, rekla je Popović i dodala da nisu postavljeni ni zakonom propisani plakati dimenzija 80 sa 100 centimetara kod ulaznih vrata, dok se krši i odredba o najmanje 100 metara između dve kladionice.

– Najbolji primer za to su Zeleni venac ili Njegoševa ulica gde su kockarnice u nizu jedna do druge. Pošto gospodin Gašić nije reagovao i pošto neće nama, neće javnosti, neće roditaljima dece koja se kockaju, neće svim onima koji su u svojim porodicama imali ili imaju čoveka koji je ugrozio egzistenciju te porodice, da kaže zašto ne nadzire kladionice, valjda će morati da objasni sudu zbog čega je odlučio da ne sprovodi zakon, zaključila je Popović.

Važeći Zakon o igrama na sreću iz 2020. precizno uređuje da su priređivači igara na sreću dužni da na najefikasniji način sprovode zabranu učestvovanja maloletnika u igrama na sreć, najpre na način da unutar objekta u neposrednoj blizini ulaznih vrata istakne poster velicine 100 puta 80 centimetara, na kojem je odgovarajući tekst o prevenciji bolesti zavisnosti, kao i kontakt podaci ustanove koju je Ministarstvo zdravlja sertifikovalo za lečenje bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Škole okružene kladionicama, nadležni ne reaguju na kršenje zakona 3

Predviđeno je da uz oglašavanje i reklamiranje klasičnih i posebnih igara na sreću ide i obaveštenje o zabrani učestvovanja maloletnih lica u igrama na sreću i odgovarajući tekst upozorenja o prevenciji bolesti zavisnosti.

Predviđeno je da priređivanje igara na sreću mora biti društveno odgovorno i usmereno ka zaštiti maloletnika, prevenciji bolesti zavisnosti kod učesnika u igrama na sreću i ka zaštiti podataka o ličnosti učesnika u igrama na sreću.

Popović za Danas objašnjava proceduru koju prolaze vlasnici kladionica i kazina prilikom otvaranja objekta, pa napominje da najpre od Republičkog geodetskog zavoda traže dokaz o udaljenosti objekta od obrazovanih ustanova ili drugog sličnog objekta, koji je on dužan da prosledi Upravi za igre na sreću.

– Uprava donosi odluke o davanju i oduzimanju odobrenja i saglasnosti za priređivanje igara na sreću, kontrolu ispunjenosti uslova za priređivanje igara na sreću i pregleda prostorije u kojima se one priređuju. Uprava sprovodi nadzor nad poslovanjem priređivača na igre na sreću. Zakonom je utvrđeno da uprava pravi godišnji plan o inspekciji. Rukovodilac inspekcije izdaje pisani nalog za inspekcijski nadzor, a o nadzoru se obaveštava priređivač najkasnije tri dana pre početka nadzora. Zakon o igrama na sreću ne govori o vanrednoj inspekciji. Vanredna inspekcija je regulisana Zakonom o inspekcijskom nadzoru koji određuje kada je moguće izvršiti vanrednu inspekciju, objašnjava Popović.

Dozvola se vlasnicima kladionica izdaje na deset godina, uz mogućnost produženja, ali i oduzimanja, a za kršenje Zakona predviđene su novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.

– Zakonom o igrama na sreću je predviđeno, da se kažnjava kaznom od 100.000 dinara do dva miliona dinara za slučaj nepoštovanja odredbi o zaštiti maloletnika, i ako se objekat nalazi na udaljenosti manjoj od 200 metara od škola odnosno na manje od 100 metara od dugog objekta kladionice.

Danas je pokušao da o navodima SSP-a i podnetoj krivičnoj prijavi dobije komentar od direktora Uprave Zorana Gašića, ali odgovor nismo dobili do zaključenja ovog broja štampanog izdanja Danasa.

Inicijativa za izmene zakona

Poslanički klub „Ujedinjeni – SSP, PSG, Preokret, Sloga “ u Narodnoj skupštini će podneti predlog izmene Zakona o igrama na sreću kojim će se jasno definisati način na koji se meri udaljenost od škola, da inspektori ne moraju da se najavljuju kada dolaze u kontrolu poslovanja kladionica i kockarnica, ali i da se uvedu drakonske kazne za one objekte koji primaju maloletnike, najavila je Mila Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari