Skoro sve osnovne i srednje škole u Nišu danas su obustavile rad nakon tragedije u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” 1Foto: Danas/Radenko Topalović

U Nišu su skoro sve osnovne i sredne škole obustavile rad nakon pucnjave u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu koja se dogodila u sredu, kada je osumnjičen učenik da je pucao i ubio radnika obezbeđenja i osmora đaka, a šestoro dece i nastavnicu ranio, saopštavaju sindikati.

Predsednik Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić kaže da su od ukupno 57 osnovnih i srednjih škola u Nišu, danas obustavile rad njih 42 u kojima ovaj sindikat ima podružnice.

On kaže da ovaj sindikat ima podružnice u 47 škola, ali da pet škola spada u specijalne i ima poseban režim rada.

“Nemamo proglas i zahteve, ova obustava je način da skrenemo pažnju na bezbednosne i druge propuste u školama, na koje godinama upozoravamo a reakcija nadležnih je blaga. Uvek smo se bavili posledicama, umesto uzrocima, krajnje je vreme da bude drugačije”, kaže Ćirić za Danas.

On kaže da je za sutra zakazan Glavni odbor sindikata koji će doneti odluku o eventualnim daljim akcijama ovim povodom.

Jovica Manojlović, predsednik Gradskog odbora Samostalnog sindikata obrazovanja u Nišu, kaže da su danas 22 osnovne i srednje škole u kojima taj sindikat ima podružnice obustavile rad, reagujući na tragediju u beogradskoj školi.

On za Danas kaže da će Izvršni odbor Granskog sindikata u ponedeljak imati sednicu Izvršnog odbora na kojoj će doneti odluke u vezi sa daljim akcijama u vezi sa bezbednošću i drugim problemima u školstvu.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost u Nišu Predrag Stamenković dodaje da je u ovom gradu danas obustavilo rad “15- tak škola“.

„Ovo nije štrajk, na ovaj način izražavamo saučešće porodicama žrtava u tragediji i ukazujemo na problem bezbednosti u školama“, kaže za Danas.

On dodaje da će ovaj sindikat takođe u ponedeljak održati sednicu Izvršnog odbora na kojoj će odlučivati o daljem postupanju u vezi sa bezbednosim problemima u sistemu obrazovanja.

Centralizovano

Načelnik Školske uprave Nišavskog uravnog okruga Predrag Nešović kaže za Danas da ne može da saopšti podatke koliko je osnovnih i srednjh škola na teritoriji Niša i okruga danas obustavilo rad, jer to može da učini samo pres služba Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ili on, ukoliko bude dobio odobrenje nadležnih u Ministarstvu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari