Sve četiri opštine Pirotskog okruga od Ministarstva za NIP za projekte za ovu godinu dobile su ukupno približno 80 miliona dinara. Predsednici opština Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka nisu zadovoljni iznosom para koje su ove opštine dobile. Pirotu je ove godine iz NIP-a odobreno približno tek 14,7 miliona dinara samo za jedan projekat – industrijsku zonu. Prošle godine je ovoj opštini odobreno finansiranje četiri projekta, čija je vrednost bila 107,9 miliona dinara.

– Ako Vlada ozbiljno namerava da ulaže u ravnomerni razvoj i u jugoistok Srbije, to je zaista vrlo malo novca. Ove godine reč je o jednom projektu, koji je maltene iz prošle godine. Konkurisali smo sa mnogim, ali nijedan nije prošao. Najveći deo se odnosi na putnu infrastrukturu. Očekivali smo stotinak miliona za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, gradnju prečistača za otpadne vode, nastavak gradnje industrijskog parka i putnu infrastrukturu, kaže predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić.

Dimitrovgrad je za izgradnju transportno-logističkog centra na Gradini dobio samo 472.000 dinara. Konkurisao je sa nekoliko projekata, među kojima su i oni za popravke puteva prema staroplaninskim selima.

– Prošle godine je našoj opštini odobreno 11 miliona, ali za infrastrukturne radove nismo dobili ni dinara. Dobili smo zaista malo, a rečeno nam je da su to sredstva za drugu fazu izgradnje ovog centra, a mi za prvu fazu nismo dobili ništa. Nemam odgovor na pitanje zašto je to tako, kaže predsednik opštine Dimitrovgrad dr Veselin Veličkov.

Opština Babušnica je za projekte rekonstrukcije predškolske ustanove, vodovodne mreže u gradu i za tri sela i za gradnju dva sportska terena dobila 31,6 milion dinara

– Nikako ne mogu da budem zadovoljan, a naš prioritet je gradnja bazena. Taj objekat smo završili oko 70 odsto i nedostaje nam oko 40 do 50 miliona dinara. Naša opština lane je dobila 38 miliona dinara, a polovina projekata nije ni realizovana. Ove godine samo rekonstrukcija vodovodne mreže u gradu je nov projekat, a ostali su od prošle godine, kaže predsednik babušničke opštine Zlatko Aleksić.

Opština Bela Palanka je konkurisala sa desetak projekata, a odobrena su četiri u vrednosti od 34,5 miliona dinara.

– Zbog neizmirenih obaveza od prošle godine, sada je izdvojeno 8,5 miliona dinara za završetak modernizacije gradske pijace. Za sistem grejanja u predškolskoj ustanovi odobreno je tri miliona i 2,3 miliona za poboljšanje energetske efikasnosti i uslova boravka dece i zaposlenih u vrtiću. Bili smo jedna od boljih opština koja je realizovala sve što je bilo dogovoreno, a stav ministarstva je bio da će oni koji su dobro radili biti nagrađeni. Međutim, dobili smo manje. Razlog je verovatno taj što je u NIP-u od dve milijarde za najnerazvijenije opštine taj iznos smanjen za milijardu i 350 miliona dinara, kaže predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković.

Političke odluke i prazne priče

Na pitanje da li to što je Pirot dobio malo para ima veze i sa Unijom stranaka, koju okuplja G17 plus, a kojoj nije htela da pristupi Koalicija za Pirot čiji je on jedan od čelnika, Vasić kaže da to svakako ima veze. „Odluke se izgleda donose isključivo politički i sa kratkoročnim ciljevima. Velika je priča o decentralizaciji, a čini mi se nikad veća centralizacija nije bila. Velika je priča i o ravnomernom regionalnom razvoju, a ni govora nema o tom regionalnom razvoju. Beograd nekako živi, a ostatak Srbije grca, kaže predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari