Skupština grada Niša danas odlučuje o budžetu za sledeću godinu 1Fonet/Kostadin Kamenov

Odbornici danas raspravljaju o predlogu gradskog budžeta za 2022. godinu, a koji je projektovan na 11.848.000.000 dinara.

Predstavnici Grada su kazali da je budžet realan i razvojni jer predviđa značajne investicije.

Čelnici  koalicije “Niš moj grad”, jedine opozicione odborničke grupe u Skupštini grada, ocenili su da je budžet politički pamflet i “uvod u izbornu priču”, kao i da ne ispunjava potrebe građana.

Oni su Skupštini grada predali predloge i inicijative za njegovu izmenu, među kojima je odustajanje od najveće gradske investicije u narednoj godini, akva parka na ulazu u Nišku Banju, koja iznosi skoro dve milijarde dinara.

Njihov predlog je da se taj novac preusmeri na druge potrebe, pa i za proširenje postojećeg akva parka u parku Čair.

Predložili su, takođe, da se novac opredeli i za besplatne udžbenike, vrtiće i završetak radova na izgradnji naselja „Novi Niš“.

Na javnoj raspravi o nacrtu budžeta za sledeću godinu bilo je različitih predloga za njegovu izmenu, među kojima i da se novac od akva parka preusmeri na obezbeđenje besplatnog gradskog prevoza za mlađe od 30 godina i za uređenje leve i desne obale Nišave i Tvrđave.

Organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom kritikovale su umanjenje iznosa sredstava za njihov rad u odnosu na prethodne godine.

Predlogom budžeta je za ovu namenu projektovano sedam miliona dinara, što će, po navodima tih organizacija, dovesti do njihovog gašenja i do diskriminacije.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je kazala da su sredstva umanjena jer je budžetska inspekcija utvrdila da pojedina udruženja nenamenski troše novac i “ima dosta pritužbi na njihov rad”.

Ona je dodala da nije umanjen budžet “za druge stvari koje su važne osobama sa invaliditetom, kao što su personalni asistenti, lični pratioci, besplatne užine za njihovu decu, parking karte”.

Predlogom budžeta nisu bili zadovoljni ni sportski klubovi, kojima je trebalo da bude opredeljeno svega 148 miliona dinara, ali su iz Gradskog veća kazali da će “doći do ispravke tog iznosa”.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju je na javnoj raspravi predložila da budžet grada Niša ubuduće ne bude veći od devet milijardi dinara, jer su prihodi u budžetu već godinama unazad na tom nivou, tako da je bilo koji drugi iznos nerealan.

NKD je takođe predložila da se javna rasprava o budžetu održava u septembru, kako bi predlozi, inicijative i kritike koji se čuju realno mogle da budu uvrštene u dokument.

Ova organizacija je saopštila da će izvestiti resorno minustarstvo da u Nišu nije bilo javne rasprave o budžetu, već samo prezentacije nacrta budžeta.

Mesto održavanja javne rasprave o budžetu za narednu godinu promenjeno je dva i po sata pred njeno održavanje, a informacija o tome objavljena na veb – sajtu Grada i dostavljena medijima.

Gradonačelnica Sotirovski je kazala da je lokacija iznenada promenjena zbog “havarijskog oštećenja grejanja”.

Na današnjoj sednici Skupštine grada trebalo bi da se odlučuje i o kadrovskom planu gradskih uprava u kojem je predviđena mogućnost zapošljavanja 212 novih službenika, većinom na neodređeno.

Odbornici će glasati i o predlogu izmene poslovanja JKP Gorica, koje je inače jedno od niških preduzeća sa najviše finansijskih problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari