Poslanici hvale zakone i ministre, u sali jedva dvadesetoro ljudi 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije pohvalili su izmene Zakona o muzejskoj delatnosti kojima se precizira izbor direktora muzeja.

Rečeno je da su razlozi za donošenje izmene zakona usaglašavane sa Zakonom o kulturi kojim se regulišu uslovi koje treba da ispunjava direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja.

„U Zakonu o kulturi je utvrđeno da kandidati za direktore ustanova kulture moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi. Ostali uslovi za izbor kandidata za direktora ustanove utvrđuju se statutom ustanove. Prema odredbama tog zakona vršilac dužnosti direktora mora da ispunjava uslove za izbor kandidata za direktora. S druge strane, u Zakonu o muzejskoj delatnosti je utvrđeno da direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja, pored pomenutih uslova mora imati položen stručni ispit i najmanje pet godina rada u muzejskoj delatnosti. Ovo rešenje može izazvati probleme u praksi sprovođenja javnih konkursa za izbor direktora muzeja, jer bi moglo dovesti do toga da se u nekim slučajevima primenjuje navedena odredba Zakona o muzejskoj delatnosti, a u nekim odredbe Zakona o kulturi“, navedeno je u obrazloženju za donošenje zakona.

Poslanici su iz obrazloženja čitali i da se donošenjem izmena Zakona o muzejskoj delatnosti ovaj problem reguliše tako što se usklađuje sa rešenjem iz navedenih odredbi Zakona o kulturi, čime će se izbeći budući pomenuti probemi u praksi.

U raspravi koju prati dvadesetak poslanika, čule su se pohvale na račun rada ministarke kulture Maje Gojković, kao i na račun prisutnog ministra Ratka Dmitrovića, kao i brojne kritike na račun medija i opozicije koji, kako kažu poslanici, „svakodnevno kritikuju predsednika Vučića, njegovog brata Andreja i ministre u vladi“.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović pročitao je izmene kojima je predviđeno da direktor i vršilac dužnosti direktora muzeja može biti osoba koja „ispunjava uslove utvrđene odredbama zakona kojima se uređuje oblast kulture“.

Dmitrović je takođe naveo da zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, a nije dalje objašnjavao šta predložene izmene znače.

Prethodno su na početku sednice iskoristili svoje pravo da zatraže objašnjenja i obrazloženja od nadležnih institucija.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić rekao je da Srbiju na proleće čekaju izbori, da je počela primena svega što dogovoreno na međustranačkom dijalogu i pitao da li će doći do izmene izbornog zakonodavstva.

„Ako će se menjati zakoni, kao što smo prošle godine smanjili cenzus i podigli procenat manje zastupljenog pola u skupštini, smatramo da izmene sada treba da idu u smeru prava osoba sa invaliditetom“, rekao je poslanik.

Đorđe Milićević iz SPS-a kratko je odgovorio Krkobabiću da deo međustranačkog dijaloga bez posrednika stranaca još nije završen i da će taj sporazum tek biti potpisan, tako da će izmena zakona svakako biti.

On je pitao Vladu šta se očekuje od samita čelnika EU u Sloveniji i da li se očekuje objektivnije sagleda „pritisak na Srbiju iz celog regiona“.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Milija Miletić nije postavio nikakva pitanja, već je zahvalio ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na svemu što čini za poljoprivrednike, a ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru pružio je podršku za vakcinaciju.

Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije pitala je ministra zdravlja da li postoji mogućnost za pomoć parovima koji zbog sekundarnog steriliteta ne mogu da prošire porodicu a žele.

Uglješa Mrdić sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ zatražio je da institucije ispitaju kako kaže „sve malverzacije Dragana Đilasa i kako je oteo 619 miliona evra“, kao i „račune u Mauricijusu, Švajcarskoj i drugim egzotičnim zemljama, koliko je uzeo novca u aferi Most na adi i podzemnim kontejnerima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari