Ono što je davno bilo najavljeno, dogodilo se: dve škole u centru opštine Bojnik i zgrada lokalnog parlamenta isključeni su sa električne mreže. Nepopularan potez povukla je leskovačka ,,Elektrodistribucija’’ jer lokalna samouprava nije namirila dug po odluci suda u iznosu od 860.000 dinara. Kako to, bar po tumačenju leskovačkih električara, nisu učinili na vreme, škole i zgrada SO su ostale u mraku.

Zbog toga je krajem minule nedelje prekinuta nastava, a činovnici su vraćeni kućama.

Potez leskovačke ,,Elektrodistribucije’’ osudili su gotovo svi u bojničkom kraju. Predsednik opštine Nebojša Nenadović je posebno ogorčen, jer smatra da ,,Elektrodistribucija’’ nije postupila po slovu sudske presude u kojoj je dat rok da se dug namiri do 25. marta.

– Znamo da je struja roba i da mora da se plati, ali i nama leskovačka ,,Elektrodistribucija’’ duguje velika sredstva, čak 9,5 miliona dinara, za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. Da su nam te obaveze namirili, imali bismo para da platimo struju – vajka se Nenadović.

Zanimljivu računicu izveli su i leskovački električari. Oni smatraju da je bojnička opština dužna da plati za isporučenu struju čak 13,6 miliona dinara i da je namirenje obaveza po sudskoj presudi tek vrlo mali deo duga.

Zbog postupka ,,Elektrodistribucije’’ veoma su ogorčeni u školama, a i mnogi roditelji su zabrinuti, jer smatraju da je neprihvatljivo da lokalna vlast i distribucija ,,lome koplja’’ preko njihovih leđa. Najžalosnije od svega je činjenica da zbog nesporazuma ispaštaju deca – kažu roditelji. U školi ističu da će propušteno biti nadoknađeno, ali da ovaj primer jasno ukazuje da nešto nije u redu i da svako može da ,,tera pravdu’’ po svojim merilima vrednosti, na štetu drugog, kako se dogodilo sa dvema bojničkim školama.

Višemilionska dugovanja za neplaćenu struju nisu na jugu Srbije nikakva novost. Svakoga dana su angažovane mobilne ekipe leskovačke ,,Elektrodistribucije’’ i gotovo svakoga dana se utužuju pojedina domaćinstva koja nisu namirili višemesečne obaveze. To se čini posle opomena da će biti sudskog sporenja, ali ni to katkad ne pomaže, jer je besparica toliko prisutna da pojedine porodice nemaju ni elementarne uslove za život, pa im je plaćanje komunalija i struje veliki teret koji ne mogu redovno da namire.

Redovnije stanje

Od danas će u školama stanje biti normalizovano, jer je struja priključena i đaci mogu u školske klupe. Izgubljena nastava će biti nadoknađena i školska godina bi trebalo da bude okončana na vreme i po planu – saopštavaju iz bojničkih vaspitno-obrazovnih ustanova. Ovde se nadaju da se sličan scenario neće ponoviti, jer bi u protivnom posledice bile katastrofalne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari