Skupština: Rešenje iz katastra od sada i elektronskim putem 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na kojoj razmatraju Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o postupku upisa u Katastar nepokretnosti i vodova, koji je podnela poslanik Katarina Rakić.

Obrazlažući izmene Zakona, Rakić je rekla da one imaju za cilj ubrzanje dostave rešenja, jednostavniji upis u katastar i uskladjivanje sa ostalim zakonima, pre svega sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o ozakonjenju.

Kako je navela Rakić, od sada će se rešenje iz Katastra nepokretnosti dostavljati na tri načina. Prvi je elektronskim poštom, drugi tako što će sva rešenja biti objavljena na sajtu, tako da oni koji predali zahtev mogu da pretražuju i saznaju kada je njihovo rešenje gotovo pa da se eventualno na njega žale.

Treći način dostave rešenja ostaje uručenje poštom, s tim što ukoliko poštar ne nadje stranku na adresi, ostavlja obaveštenje da će rešenje moći da podigne u pošti u narednih 15 dana, a ne u 24 časa kao do sada.

Kako je rekla Rakić, do sada se u najvećem broju slučajeva dešavalo da stranka ne stigne u narednih 24 sata u poštu, a onda se rešenje vraća u katastar i to traje narednih od sedam do deset dana.

Rakić je dodala i da je zakonodavni sistem izuzetno napredovao jer se prate efekti zakona pa je to razlog što se taj zakon koji je donet 2018. godine menja drugi put.

Poslanici će o tomm zakonu glasati do kraja nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.