Skupština slobodne Srbije traži da Ustavni sud spreči Zakon o eksproprijaciji 1Ustavni sud Srbije Foto Aleksandar Roknić

Skupština slobodne Srbije uputila je apel Ustavnom sudu da spreči donošenje zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji i da pokrenete postupak za ocenu njegove ustavnosti, na osnovu člana 66. Zakona o Ustavnom sudu.

„To je vaša dužnost i odgovornost, poručuju sudijama Ustavnog suda iz Skupštine slobodne Sbije i podsećaju da su oni izabrani da budu čuvari Ustava.

Kako navode, Ustav Republike Srbije u članu 58. stav 2. propisuje da pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu, utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne.

Suprotno ovoj ustavnoj odredbi, Vlada Republike Srbije i Skupština RS usvojili su izmene kojima se Vladi daje ovlašćenje da proglasi javnim interesom i projekte čiji je osnov međunarodni ugovor u kome je jedan od potpisnika Republika Srbija.

Na taj način se privatni interes profita strane kompanije  proglašava javnim interesom.

Ovo zakonsko ovlašćenje je protivustavno a njegovo sprovođenje  preti da prouzrokuje neotklonjivu štetu građanima Srbije, jer omogućava arbitrarno i protivustavno oduzimanje svojine; Republici Srbiji, jer usporava pridruživanje EU i stvora osnovu za naknade građanima iz budžeta zbog protivustavnog oduzimanja prava svojine koje sankcioniše Evropski sud za ljudska prava.

Skupština Srbije danas je usvojila izmene zakona o eksproprijaciji koje, između ostalog, omogućavaju oduzimanje zemlje i za privatne investitore.

U znak protesta ekološka udruđenja Srbije i Inicijativa Kreni-promeni najavili su za sutra u 14.00 sati blokadu saobraćajnica širom Srbije.

U ovim udruženjima smatraju da je zakon izmenjen zbog potreba kompanije Rio Tinto koja želi iskopavanja litijuma u Jadru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari