Skupštinski odbor za spoljne poslove: Uspešna saradnja Srbije i NATO 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Članovi Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove saglasili su se danas sa zvaničnicima Holandije i Norveške da je dosadašnja saradnja Srbije i NATO uspešna, ali da postoji prostor za njeno unapređenje.

Na sastanku s ambasadorom Holandije u Beogradu Žilom Bešor Pluhom i atašeom za odbranu ambasade Norveške Egilom Deltvijetom, predsednik Odbora za spoljne poslove Žarko Obradović je rekao da treba da postoji saradnja dve strane, iako Srbija i NATO imaju istoriju koja se ne može i ne sme ignorisati ni zaboraviti, i čija je posledica negativan stav u zemlji prema NATO.

Obradović je kao primer dobre saradnje naveo rezultate misije NATO na Kosovu.

„Srbija u Prištini nema partnere koji se pridržavaju dogovorenih sporazuma, Rezolucija 1244 se ne poštuje. Da nemamo saradnju sa NATO, situacija po nealbansko življe na teritoriji Kosova i Metohije bila bi daleko teža“, kazao je Obradović.

Ambasador Pluh je rekao da je Srbija među partnerima NATO koji prednjače po broju projekata, i vojnih i civilnih.

Ukazao je da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i dodao da je pohvalno što ona ne znači izolaciju, već izbalansiranu saradnju sa svim međunarodnim partnerima.

Pluh je, kako se navodi, ukazao na značaj Evroatlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe i izrazio nadu da će i u tom segmentu doći do saradnje NATO i Srbije.

Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Vesna Marković rekla je da strateški cilj Srbije ostaje punopravno članstvo u EU i da je u tom smislu saradnja sa NATO izuzetno važna.

Ona je navela da Evropska unija ne može da bude stabilna i bezbedna ukoliko Zapadni Balkan nije stabilan i bezbedan.

Član Odbora za spoljne poslove Dragan Šormaz rekao je da saradnja sa NATO i njenim članicama nije dovoljno vidljiva u srpskoj javnosti i ukazao da Srbija ima četiri, pet puta više aktivnosti sa SAD nego sa Rusijom, Kinom, Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i svim ostalim zemljama zajedno.

Šormaz je kazao da razlog za to treba tražiti u činjenici da je za građane prihvatljivije da podržavaju saradnju sa SAD, nego sa NATO, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari