U Medveđi se poslednjih godina mogu čuti ohrabrujuće vesti o stabilnoj političkoj situaciji i dobrim međunacionalnim odnosima, ali se istovremeno odavde, sa tog nerazvijenog juga, šalju krajnje nepovoljne informacije o prilikama u privredi.

– Iako je Republika, uz pomoćvelikog broja stranih donatora, u poslednjih desetak godina uložila u razvoj Medveđe, Bujanovca i Preševa više nego u prethodnih pedeset godina, neumoljivi statistički podaci govore da smo među najnerazvijenijim sredinama u zemlji – ističe Slobodan Drašković, predsednik opštine Medveđa.

Za ilustraciju nepovoljnog stanja, prvi građanin Medveđe navodi da ovde prebivalište ima nešto više od deset hiljada stanovnika, ali da je samo pre jedne decenije živelo više od trinaest hiljada ljudi.

U Medveđi nijedno društveno preduzeće nije aktivno, pa su radnici ostali bez posla. U sedam privatnih firmi radi osamnaest ljudi, a u 140 samostalnih radnji zaposleno je 187 radnika. Od 113 opština u Republici, Medveđa je po razvijenosti na 110. mestu. Nacionalni dohodak po glavi stanovništva je oko 27 odsto republičkog proseka, a zarada je čak 75 odsto niža od republičkog proseka. Ovde, što je svojevrsni kuriozitet, privatizacija gotovo da nije ni počela, pa će mnoga društvena preduzeća morati da budu likvidirana.

Najvažnija vest iz Medveđe, bar što se privatizacije tiče, jeste promena vlasničke strukture u rudniku Lece. Krajem marta prošle godine jedini rudokop u Jablaničkom okrugu prodat je za 771,96 miliona dinara šabačkoj kompaniji Farmakom.

Ranije je interesovanje za kupovinu rudnika pokazalo nekoliko poslovnih partnera iz Bugarske, Austrije, Rusije, Kanade i naše zemlje. Privatizovano je 700.000 kvadratnih metara zemljišta, gde se nalazi ruda, upravna zgrada i zgrada za smeštaj radnika, postrojenja za flotaciju, hale i mašine za drobljenje rude i laboratorija, kao i sedište direkcije u Medveđi sa kompletnom pratećom opremom.

– Rudnik Lece je, inače, okosnica razvoja Medveđe i posle promene vlasničke strukture očekujemo zaposlenje većeg broja radnika, odnosno rudara i bolje dane za naš kraj – kaže Slobodan Drašković.

Ovde, u rudniku Lece, osamdesetih godina minulog veka bilo je angažovano oko hiljadu radnika, ali proizvodnja je zaustavljena 2001. godine. Ruda koja se vadila imala je visok sadržaj zlata – najfiniji u Evropi. Lece je definitivno zatvoreno 2004. godine, a stečaj je uveden u maju 2006. godine. Istovremeno sa zatvaranejm rudnika, prestalo je i školovanje đaka u Tehničkoj školi, ali se i ovde očekuje, posle najave boljih dana u rudniku, da proradi rudarski smer, što će obeležiti novu deonicu bogate istorije srednjeg obrazovanja u Gornjoj Jablanici, odnosno opštini Medveđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari