Slijepčević: Predložiću Savetu za borbu protiv korupcije da se bavi Kopernikusom 1Foto: Fonet / Nenad Đorđević

Rešenje Komisije za zaštitu konkurencije iz kojeg je proisteklo da je, uprkos tvrdnjama direktora Telekoma, kupovina Kopernikusa plaćena ubedljivo iznad tržišne cene, dodatno je ojačala, već sasvim konkretne sumnje da se radilo o, rečima naših sagovornika, „paket aranžmanu“ koji „nije čisto tržišna stvar“.

Sumnje su osnovane do te mere da je Dušan Slijepčević, član Vladinog Saveta za borbu protiv korupcije kazao za Danas da će predložiti svojim kolegama da iz Saveta da ispitaju da način na koji je Telekom kupio Kopernikus, kao i povezanost ovog slučaja sa kupovinom dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Ivan Ninić, advokat i izvršni direktor Centra za vladavinu prava smatra da se kupovina Kopernikusa tretira kao projekat od nacionalnog značaja, gledano iz perspektive izvršne vlasti „u istoj ravni sa Koridorom 11“. Jedino bi Telekom, dodaje on, mogao da proguta ovu akviziciju bez opasnosti da će ugroziti poslovanje.

– Svakako da će kupovina Kopernikusa biti pravdana potrebom za razvojem Telekoma. Međutim, suma informacija koja se pojavila u javnosti sugeriše da nisu samo ekonomski razlozi motiv za ovaj potez – kaže Ninić uz pretpostavku da Telekom neće stati na ovoj kupovini i da će nastojati da kupi što više malih kablovskih operatera.

Upitan o povezanosti prodaje Kopernikusa i kupovine televizija sa nacionalnom frekvencijom O2 i Prva, Ninić kaže da se pojavilo dovoljno činjenica da može da se tvrdi da je u pitanju jedan paket.

– Prepustiti medijsko tržište nekom drugom privatnom subjektu bi po interese ljudi na vlasti predstavljao ogroman rizik na duži rok. Ovim postupkom pokazali su da kada je medijski prostor u pitanju, nijedan pedalj neće ostati van njihove kontrole – navodi Ninić.

Slično razmišlja i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija tvrdeći da, iako nisu svi podaci objavljeni, ima dovoljno elemenata da se zaključi da kupovina Kopernikusa od strane Telekoma nije bila čisto tržišna stvar.

– Kupovina osnivača dva nacionalna emitera za gotovo identičan iznos ukazuje na to da dominantan motiv za izvlačenje 200 miliona evra iz preduzeća u državnom vlasništvu verovatno nije bila lična finansijske korist, već kontrola nad medijima – naglašava Nenadić u izjavi za Danas.

Prema njegovim rečima, faktor koji je omogućio do ove transakcije dođe je političko upravljanje preduzećem koje bi trebalo da se stara jedini za sticanje profita na tržištu.

– To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg ovo preduzeće ni ova, a ni prethodne vlade, ne žele da prodaju – zaključuje Nenadić.

Jedan od dokaza na osnovu kojih su sagovornici Danasa došli do svojih stavova o je i izveštaj Komisije za zaštitu konkurencije kojim je utvrđeno da je broj korisnika Kopernikusa pet puta manji od onog koji je tvrdio direktor Telekoma Predrag Ćulibrk. Kako je pisao Istinomer, rešenjem kojim se „Telekomu“ odobrava transakcija, otkriveno je, iako je Telekom insistirao na tajnosti podataka, da je Kopernikusu plaćeno 4.900 evra po korisniku, što je višestruko više od tržišne cene, ali i one koju je spominjao Ćulibrk.

„Uprkos tvrdnji Predraga Ćulibrka, direktora „Telekoma“, da je kupovinom „Kopernikusa“ preuzeto sedam odsto tržišta, rešenja Komisije za zaštitu konkurencije nedvosmisleno pokazuje da ovaj kablovski operator ima tek 2,7 odsto korisnika interneta i tri odsto korisnika na tržištu kablovske televizije“, navodi se u tekstu Istinomera.

DJB podneo krivičnu prijavu za Kopernikus

Narodni poslanici Saša Radulović i Branka Stamenković juče su podneli Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, predsednika SNS-a, Siniše Malog, ministra finansija, Predraga Ćulibrka, generalnog direktora Telekoma Srbije, Srđana Milovanovića, vlasnika Kopernikus technology doo Beograd i sadašnjeg vlasnika televizija Prva TV i O2 TV, kao i protiv drugih NN lica zbog postojanja osnovane sumnje da su delujući kao organizovana kriminalna grupa zloupotrebli svoje položaje odgovornih lica i naneli štetu građanima Republike Srbije u iznosu od 180 miliona evra. U krivičnoj prijavi navodi se da je Telekom Srbija krajem oktobra i početkom novembra ove godine kupila privredno društvo Kopernikus technology doo Beograd za iznos od 200 miliona evra iako je vrednost ove firme barem deset puta manja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari