Slijepčević: Sudstvo nezavisno tek kada dobije kontrolu nad budžetom 1AKPA

Dragiša Slijepčević, zamenik predsednika Vrhovnog kasacionog suda je govoreći na nedavno održanom savetovanju Alumni kluba Pravosudne akademije istakao je da stvarne nezavisnosti sudstva ne može da bude sve dok joj u nadležnosti ne bude stavljeno donošenje sopstvenog budžeta i kadrovskog plana koji bi se odnosio na sve zaposlene u pravosuđu.

Na skupu čija je centralna tema bila promena Ustava u oblasti pravosuđe, Slijepčević je istakao potrebu da Vrhovni kasacioni sud nakon ustavnih izmena zadrži svog predstavnika u Visokom savetu sudstva, bilo da to po položaju bude predsednik suda, što smatra najboljim rešenjem, bilo da to bude drugi sudija VKS, što se mora garantovati Ustavom.

Profesor Vldan Peterov, član Venecijanske komisije ispred Republike Srbije je naveo da nas 15. oktobra očekuje plenarna sednica Venecijanske komisije na kojoj ćemo dobiti mišljenje o Nacrtu akta o promeni Ustava, te da očekuje da to mišljenje bude vrlo pozitivno.

Sudija Zlatko Knežević, doskorašnji predsednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i član Venecijanske komisije je istakao da je za Srbiju veoma važno da dobije pozitivno mišljenje Venecijanske komisije na Nacrt teksta akta o promeni Ustava i da veruje da će se to i dogoditi, ali da svakako treba očekivati i određene primedbe.

Stavove AKPA izneo je sudija Siniša Trifunović koji je naveo da to Udruženje podržava predstojeće ustavne promene u kojima je sadržano niz dobrih rešenja, kao što je ukidanje probnog mandata za sudije i tužioce i depolitizacija pravosudnih saveta, ali da bi bilo dobro na ustavnom nivou zaštiti Pravosudnu akademiju od neprimerenih uticaja i rešiti pitanje odnosa ove ustanove sa pravosudnim savetima i tako izbeći moguće probleme koji se mogu javiti ako se ta pitanja prepuste zakonskom regulisanju.

Tokom Savetovanja raspravljana su i aktuelna pitanja sudske prakse u oblasti krivičnog i građanskog prava i ukazano je na potrebu za izmenama Zakona o parničnom postupku koje bi trebalo da sudske postupke u Srbiji učine efikasnijim i omoguće građanima suđenje u razumnom roku.

Savetovanju Alumni kluba Pravosudne akademije učestvovalo je preko 120 sudija, tužilaca, njihovih mladih kolega i profesora prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari