Slike albanskog porodičnog amarkorda 20. stoleća 1

Izuzetno zanimljiva autobiografija jednog od najvećih glumaca sa ovih prostora Bekima Fehmiua – Blistavi i strašno, koju je početkom 21. stoleća objavila IK Samizdat B92, ovih dana je obnovila IK Laguna, objavivši prvi deo ovog dvotomnog memoarskog bisera.

Završena 1985, objavljena 2001, knjiga je izazvala veliko interesovanje čitalaca u celom regionu i pohvale književne kritike.

Prvi deo njegovih memoara pokriva period od detinjstva do odlaska u Beograd – od rođenja 1936. do 1955. Uspomene Bekima Fehmiua čitaju se kao dokumentarni roman.

Prvom knjigom ovaj čuveni jugoslovenski glumac tada se vratio u javni život posle dugogodišnjeg odsustvovanja, jer se bio povukao iz javnosti u znak protesta protiv antialbanske propagande i širenja mržnje prema Albancima.

Posle 14 godina koje su obeležile rat i mržnja, odlučio je da se vrati publici i napisao je knjigu.

Ona je napisana u izuzetno lirskom tonu, i vešto prepliće privatnu istoriju jednog čoveka sa događajima koji predstavljaju zvaničnu istoriju.

„Stilistički blistavo, uz iznimno ekonomiziranje riječima, koje čitatelj gotovo da doživi kao dug mentalitetu, Fehmiu niže slike albanskog obiteljskog amarkorda kroz 20. stoljeće… NJegovi su, istina, bili obrazovani i razmjerno bogati, pa im priča ne može biti reprezentativna, ali su istovremeno ostajali određeni lokalnom tradicijom, o kojoj mi, kao ni svi naši nacionalisti, ne znamo baš ništa“, napisao je o knjizi Miljenko Jergović.

Bekim Fehmiu (1936-2010) bio je srpski i jugoslovenski filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porekla.

Od 1960. bio je redovan član tada najprestižnijeg pozorišta u zemlji – Jugoslovenskog dramskog.

Sedam godina kasnije dao je otkaz nezadovoljan položajem u pozorištu i postao slobodan umetnik.

Odigrao je više od 40 epizodnih, srednjih i nekoliko glavnih uloga, uključujući i uloge u Ateljeu 212.

Imao je priliku da sarađuje sa najvećim filmskim imenima svog vremena kao što su Džon Hjuston, Ava Gardner, Olivia de Havilend, Irena Papas, Dirk Bogart, Klaudia Kardinale, Marta Keler, Timoti Dalton, Šarl Aznavur… Snimio je više od pedeset filmova u kojima je glumio uglavnom glavne uloge.

Veliki uspeh filma Skupljači perja u režiji Aleksandra Petrovića, u kome igra glavnu ulogu – Belog Boru (dve nagrade na filmskom festivalu u Kanu 1967, i nominacija za Oskara 1968) donosi mu glavnu ulogu u mini TV seriji Odisej u produkciji italijanske nacionalne televizje u režiji Franka Rosija. Potom dobija glavnu ulogu u visokobudžetskoj produkciji Paramauntovog filma Avanturisti u režiji Luisa Gilberta, i tako počinje njegova međunarodna karijera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari