Slobodan Ćustić: Sukob interesa 1Foto: Medija centar

„Često dolazim u sukob interesa – ja kao glumac i ja kao direktor i onda koristim onu NJegoševu: Svak se rodi da jednom živi, samo bruka živi doveka“, rekao je u intervjuu povodom 70 godina Beogradskog dramskog pozorišta glumac Slobodan Ćustić u funkciji direktora ove teatarske kuće.

Ovih dana mnogo se govori upravo o „sukobu interesa“, odnosno izbacivanju baš BDP-ove predstave „Utopljena duša“ sa Aleksinačkog festivala sa pomenutim „sukobom“ kao obrazloženjem. U predstavi, naime, glavnu ulogu igra Sergej Trifunović, a umetnički direktor festivala njegov je otac Tomislav Trifunović. Ipak, pozorišna pa i šira javnost misli da se radi o pokušaju da se Trifunović mlađi nekako skrajne, jer bez dlake na jeziku kritikuje sadašnju vlast, koja ga u poslednje vreme između ostalog (nepravedno) optužuje zbog rada njegove humanitarne organizacije.

Ćustić, kao upravnik BDP-a, nije se založio za predstavu svog pozorišta i za svog kolegu, izjavivši praktično istu stvar oko tobožnje mogućnosti „sukoba interesa“, već je poslao drugu predstavu umesto nje. Međutim, kako ni ova predstava nije mogla da se odigra zbog bolesti glumca, Ćustić je ponudio – samoga sebe, odnosno izveo je svoju monodramu „Derviš i smrt“. Pri tom je, da se Vlasi ne dosete da bi ovo zaista mogao biti sukob interesa, zamolio organizatora da mu ne dodele nagradu, koja se svake večeri dodeljuje po jednom glumcu iz predstave i koja bi po tom sledu stvari pripala njemu. Ceo slučaj izašao je u javnost i čini se da se ona bruka pomenuta na početku ne može mimoići. Štaviše, to što je na čelo BDP-a Ćustić došao kao SNS kadar, daje zapravo svima onima koji misle da je posredi zapravo „ućutkivanje“ Trifunovića.

Ćustić je čitavu svoju karijeru proveo u Beogradskom dramskom pozorištu, još od sredine osamdesetih, a stalni član postao je 1993. U osamdesetim je ostvario i svoju najzapaženiju filmsku ulogu u ostvarenju „Kuduz“. Rođen je 9. maja 1958. u selu Osinja kod Dervente. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića, a diplomirao u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta 2010. godine. Oženjen je i otac šestoro dece. Po sopstvenom priznanju konzervativan, smatra da pozorište ne treba da se bavi dnevnopolitičkim stvarima, već da je njegova misija očuvanje duhovnosti, pismenosti naroda, plemenitosti i da je to sve skopčano i sa opstankom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari