Tužilaštvo će tražiti da svedoči inspektor Slobodan Milenković u predmetu „Jovanjica 1“ 1foto FoNet Aleksandar Barda

Apelacioni sud u Beogradu doneo je odluku da među dokaze u predmetu „Jovanjica“ vrati zapisnik o pretresu koji se odnosi na zaplenu više od 600 kilograma sirove marihuane na pomenutom imanju, nakon čega je Viši sud u Beogradu zakazao nastavak suđenja za 24. i 25. april.

Kako Nova.rs nezvanično saznaje, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal predložiće sudu da se inspektor koji je otkrio „Jovanjicu“ Slobodan Milenković Senta ipak sasluša, iako je sud na poslednjem održanom suđenju odlučio da njegovo svedočenje nije neophodno za nastavak postupka.

Apelacioni sud u Beogradu prošle nedelje je doneo odluku o zapisniku o pretresu i potvrdi o privremeno oduzetim predmetima MUP od 18. novembra 2019. godine na imanju „Jovanjica“ i vratio ih u spise predmeta koji se vodi protiv prvookrivljenog Predraga Koluvije i njegovih saradnika optuženih u predmetu poznatom kao „Jovanjica 1“, piše Nova.rs.

Radi se zapleni više od 600 kilograma sirove marihuane koja je 18. novembra 2019, odnosno četvrtog dana od upada Četvrtog odeljenja beogradske policije kojim je rukovodio Milenković, pronađena i zaplenjena na imanju „Jovanjica“. Reč je o pretresima za koje je odbrana optuženih tvrdila da su bili nezakoniti, odnosno da policija nije imala naredbu u pretresu.

Milenković, koji sada obavlja funkciju koordinatora u MUP, nije mogao da pristupi na nekoliko pretresa da svedoči iz zdravstvenih i bezbednosnih razloga, zbog čega se odustalo od njega kao svedoka što je izazvalo veliku osudu u javnosti. Inspektor je potom preko svog advokatskog tima saopštio da je spreman da svedoči i da čeka poziv, prema našim saznanjima tužilaštvo će na narednom pretresu koje je zakazano za kraj aprila da predloži Višem sudu da on bude saslušan, o čemu će sud dalje odlučivati.

Ostaje da se vidi da li će Milenković konačno izneti sva svoja saznanja o predmetu koji se godinama nalazi pod budnim okom javnosti.

Od nagrada do državnog neprijatelja

Inače, inspektor Slobodan Milenković bi mogao da bude ključni svedok u postupku za „Jovanjicu“.

Milenković od samog početka trpi najveći pritisak, a na njega su pokušali da utiču čak i hapšenjem njegovih službenika, među kojima je i policajac Milan Isakov, a protiv koga se vodi postupak u Višem sudu u Beogradu za zlostavljanje i mučenje.

Sve je počelo od režimskih medija u kojima su nagrađivani inspektori nazivani kriminalcima, ali i državnim neprijateljima, čime su ugrožili njihovu bezbednost.

Napadi su se pojačali kada ih je vlasnik “Jovanjice” Koluvija optužio da su mu nudili da za sve optuži Andreja, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i to prilikom hapšenja. Zbog ovih optužbi, inspektori su nekoliko puta poligrafski testirani i isti su prošli.

O tome koliko su pritisci na Milenkovića bili intenzivni nesumnjivo govori činjenica da su o inspektorima Milenkoviću i Dušanu Mitiću, u negativnom kontekstu, govorili čak i visoki državni funkcioneri. Među njima je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Pokušavaju dva dana da prave od dvojice policajaca heroje. Videćemo šta su oni govorili istinu, a šta nisu, na stvarnom poligrafskom ispitivanju i sa stvarnim poligrafskim pitanjima, iako to nije dovoljno dokazno sredstvo za bilo šta. Tek ćete videti koga je zapravo zvao Koluvija, verujem da će se svi iznenaditi“, rekao je Vučić ranije.

Kao da to nije bilo dovoljno, o inspektorima je nedavno govorio i ministar policije Bratislav Gašić, koji im je nadređen.

„Radi se o dva inspektora koji pokušavaju da zadrže svoje pozicije. Inače, jedan od njih dvojice je blizu devet meseci na bolovanju. Drži svoje načelničko mesto, naravno. Drugi je manje od toga na bolovanju. Obojica su sa više prijava Sektora unutrašnje kontrole do sada prijavljivani, zbog zloupotreba u mnogim slučajevima koje smo imali“, rekao je nedavno Gašić u Skupštini.

Smene pod okriljem sistematizacije

Usledila je zatim i smena. Ona je bila i očekivana posle višegodišnjeg progona kojem su bili izloženi. Milenković je za svoje zasluge zbog borbe protiv narkotika odlikovan čak medaljom, i to od strane Vučića, međutim, pa je ipak premešten iz odeljenja u kojem je šefovao na mesto koordinatora.

Sa druge strane, Mitić, inače šef operative, prebačen je u Odeljenje za ratne zločine.

Uporedo sa svim, mesecima unazad inspektorima, prevashodno Milenkoviću, je ugrožena bezbednost. Zbog toga mu je dodeljeno obezbeđenje Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), a kako je Milenković istakao, ima saznanja o tome da je jedan narko-klan prihvatio da realizuje njegovu likvidaciju.

Pretnje, mito i progon

Postavlja se pitanje šta sve Milenković planira da otkrije o „Jovanjici“, kao i kome istina ne ide u korist. Pogotovo ukoliko se uzme u obzir činjenica da je tokom prošle godine sačinio belešku o tome da mu je od strane advokata Vladimira Đukanovića i bivšeg vlasnika tabloida „Objektiv“ nuđeno 100.000 evra da zataška ceo slučaj.

I dok se optužbe nižu, inspektor na njih ne može da odgovori jer MUP već četiri godine ne želi da mu da odobrenje da govori za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari