Slobodan Milenković: Progonjeni inspektor 1foto FoNet/TV FoNet

Policijskom inspektoru Slobodanu Milenkoviću, načelniku Odeljenja za droge beogradske policije, saslušanja u tužilaštvu su deo posla.

Verovatno ni sam ne zna koliko puta je razgovarao sa raznim zamenicima tužioca na okolnosti slučajeva koje je vodio. Ipak, današnji razgovor u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu po svemu sudeći će zapamtiti. Iako u tužilaštvo dolazi u svojstvu građanina, iznad glave mu lebdi optužnica koju provladini mediji pišu otkako je uhapsio Predraga Koluviju, vlasnika plantaže Jovanjica.

Hapšenje koje ga je proslavilo dogodilo se 14. novembra 2019. godine na auto-putu ka Nišu. Prema zvaničnoj verziji, Milenković je sa kolegama bio u kolima kada je njihovo vozilo kod Velike Plane velikom brzinom isekao Koluvijin „audi a8“. Kada su ih zaustavili, Koluvija ih je, što on negira, oslovio sa kolege, pokazavši nešto što je ličilo na policijsku značku. Sumnjajući u autentičnost legitimacije, policija je privela Koluviju, dok je Milenković nastavio put ka Nišu.

„Kada su ušli u prostorije ‘Jovanjice’, naišli su na nešto što nije viđeno u celoj Evropi – fabrika marihuane na 12 hektara sa najsavremenijom opremom koja može da postoji u ovom trenutku“, Milenkovićeve su reči koje se citiraju u optužnici.

Kada su u javnosti počele da se pojavljuju spekulacije da je jedna od osoba koju je nakon hapšenja telefonom zvao Koluvija i brat predsednika Andrej Vučić, MUP je Milenkovića stavio pred kamere. U izjavi koja je podeljena medijima Milenković je rekao da niko iz porodice Vučić nema nikakve veze sa aferom Jovanjica, dodajući da je sve u slučaju rađeno u skladu sa zakonom.

Ipak, to je bio samo početak pritiska kojem će biti izložen. Koluvija je najpre u sudnici, a potom i van optuživao Milenkovića da mu je, zajedno sa kolegom Dušanom Mitićem i tužiocem Sašom Drecunom, namestio hapšenje i pokušavao da primora da okrivi Andreja Vučića. Milenković je dva puta i saslušan na ove okolnosti u Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, a nakon Koluvijinog puštanja iz pritvora stvar je eskalirala do te mere da je navodno bilo napisano rešenje o njegovom premeštaju.

Usledilo je privremeno zatišje, a onda ga je u intervjuu Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a, okrivila da „radi drogu“. Otud i saslušanje u tužilaštvu.

Slobodan Milenković sin je Sente Milenkovića, policijskog generala koji je bio najpoznatiji po tome što je bio lični telohranitelj Slobodana Miloševića. Otud i nadimak Mali Senta. Milenkoviću je Aleksandar Vučić 2018. godine uručio zlatnu medalju za zasluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.