"Sloga" o zapošljavanju angažovanih tokom kovida: I zaposleni u socijalnoj zaštiti zaslužuju stalni radni odnos 1Foto: EPA-EFE/MARISCAL

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ – sindikat zdravstva i socijalne zaštite uputilo je zahtev Vladi Srbije da i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite budu obuhvaćeni zaključkom od 31. avgusta 2023. godine, kojim će biti rešen radni status zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

„Uloga ustanova socijalne zaštite u čitavom sistemu borbe protiv korona virusa nije bila zanemarljiva, tako da je korektno da i njima bude rešen radni status“, izjavio je predsednik sindikata zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ Predrag Đurić.

Đurić je ocenio da, iako je broj zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite znatno manji u odnosu na zdravstveni sistem, njihov doprinos i odgovornost, naročito kada se radi o radu sa posebnim kategorijama stanovništva, ne bi trebalo da budu zanemareni.

„Uključivanje ovih zaposlenih u zaključak Vlade ne bi značajno opteretilo budžet Srbije“, zaključio je Đurić.

Vlada Srbije je ranije na predlog sindikata donela odluku da svi zdravstveni radnici i saradnici angažovani na određeno vreme tokom pandemije korona virusa budu primljeni u stalni radni odnos.

Prema zaključku od 31. avgusta 2023. godine, zdravstveni radnici koji su bili angažovani na određeno vreme, u toku pandemije, biće stalno zaposleni.

Podsetimo, ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da je na adresu Ministarstva zdravlja stiglo 9.500 zahteva zdravstvenih radnika za stalni radni odnos, ali da će morati da se napravi neka vrsta selekcije. Ministarka je zrazila nadu da će od 1. januara 2024. imati jasnu sliku o tome koji medicinski radnici ispunjavaju uslov za penziju, a koji za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari