"Koliko košta kičma radnika kuhinje": Radnici u socijalnoj zaštiti štrajkovali od "pet do 12" 1Foto: Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije

Štrajk upozorenja u ustanovama socijalne zaštite danas je organizovan u „pet do 12“, sa ciljem da skrenu pažnju na loš položaj zaposlenih u ovom sistemu.

Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Mirjana Veljović izjavila je za Danas da je štrajk organizovan na sat vremena, uz poštovanje minimuma procesa rada i da nijedan korisnik nije bio ostavljen.

– Golgotu su prolazili ovih dana radnici u socijalnoj zaštiti, ali je samo nekolicina sindikalnih organizacija uspela da prijavi štrajk upozorenja poslodavcu i osnivaču u roku i da sve bude po zakonu, da ne bi neko dobio otkaz. Tako da je vrlo mali broj uspeo da se organizuje danas u štrajk. Oni koji su slobodni oni su štrajkovali, kako korisnici ne bi trpeli – poručila je Veljović.

"Koliko košta kičma radnika kuhinje": Radnici u socijalnoj zaštiti štrajkovali od "pet do 12" 2
Mirjana Veljović foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Ona je navela i da je jedna koleginica iz centra za socijalni rad morala da prekine štrajk, stavljajući interes korisnika na prvom mestu.

– U centar za socijalni rad stigla je prijava o nasilju na koju je moralo da se reaguje odmah, te je direktor centra zamolio štrajkački odbor da koleginica ne prisustvuje štrajku kako bi izašla na teren po prijavi.

Poruke sa štrajka

„Da li smo zaboravljeni? Socijala nije socijala!!!“, „Koliko košta kičma radnika kuhinje: 2 radnika u smeni x 300 korisnika x 5 obroka“; „Čiji smo mi? Zdravstveni radnici u socijalnoj zaštiti“; “Socijala ima vozače saniteta!“…samo su neke od poruka sa transparenata koje su radnici u socijalnoj zaštiti poslali sa štrajka upozorenja.

Podsetimo, Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije prekinuo je pregovore sa resornim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja oko jedinstvene cene rada i podizanja kojeficijenta, navodeći da „nisu hteli da pristanu na poniženje mizernim povećavanjem plata od 500 do 1.500 dinara po radniku“, o čemu je Danas već pisao.

Da su zbog protesta koji su organizovali ispred Vlade Srbije 6. decembra i današnjeg štrajka upozorenja socijalni radnici dobijali pretnje ukazala je za Danas i Milica Glišić, predsednica Društva socijalnih radnika. Navela je da su to najčešće verbalne pretnje od strane nadređenih.

„Ono što se primećuje kao trend jeste da ih na neki način prate, odnosno uhode na društvenim mrežama gledaju šta se lajkuje, šta se šeruje, zašto se to radi. Onda se tu provlače ucene i pretnje “pa dobro ako vam se ne sviđa dajte otkaz ili idite odavde”. Nije mali broj zaposlenih koji kroz to prolazi. Zato smo i osetili potrebu da se obratimo javnosti i da pošaljemo poruku zaposlenima da nisu sami i da, pored pritisaka i straha koji postoji, treba svoje zagarantovano pravo na štrajk i izražavanje mišljenj da nastave da ispoljavaju jer su uslovi u sistemu socijalne zaštite poslednjih deset godina jako loši“, naglasila je Glišić.

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti, kaže Veljović, nastaviće i dalje borbu za bolja prava radnika u socijalnoj zaštiti ističući da dobijaju podršku i stručnih udruženja da istraju u tome.

– Trenutno mi nemamo kome da se obratimo. Čekamo formiranje nove vlade – navela je ona i odgovorila da ni od predsednika Srbije niti od ostalih nadležnih kojima su slali dopise sa zahtevima nikada nisu dobili odgovor.

Zahtevi radnika u socijalnoj zaštiti

Socijalni radnici traže izmenu sistema obračuna zarada kroz utvrđivanje jedinstvene cene rada za sve radnike na nivou od najmanje 5.420 dinara i izmena koeficijenata u cilju pravičnijeg obračuna i vrednovanja rada svakog radnog mesta, što treba da dovede do povećanja zarada za najmanje 40 odsto na poslovima sa SSS, najmanje 43 odsto za stručne radnike i najmanje 50 odsto za tehničko i pomoćno osoblje.

Takođe traže hitan početak pregovora radi zaključenja novog kolektivnog ugovora sa unapređenim položajem radnika (priznavanje ukupnog minulog rada, povećanje obima prava kod solidarnih pomoći i unapređenje rada i položaj sindikata), kao i hitno zapošljavanje radnika popunjavanje i raspoređivanje radnika na prioritetna radna mesta u centre za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite najkasnije do polovine sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari