Uhođenje, maltretiranje, pretnje, poniženja: Štrajk zaposlenih u socijalnoj zaštiti u petak u "pet do 12" 1Foto: Radmila Marković

Sutra tačno „u pet do 12“, odnosno 11,55 časova, počinje štrajk zaposlenih u socijalnoj zaštiti, u trajanju od sat vremena, uz poštovanje minimuma procesa rada. Istovremeno, zaposleni u tom sektoru, bez obzira na protest koji su održali 6. decembra ispred Vlade Srbije, trpe razne oblike pritisaka, uključujući verbalne pretnje otkazom, ponižavanje, uhođenje i druge oblike maltretiranja.

Štrajk zaposlenih već je najavljen na protestu 6. decembra, a šta oni trpe sada, obelodanili su Drušrvo socijalnih radnika Srbije, zajedno sa Društvom psihologa Srbije i UG „Sociativa“, upozoravajući da „neprihvatljivi postupci, ne samo da narušavaju profesionalnu etiku, već grubo krše zakonske i ustavne odredbe“.

„Javno iskazano nezadovoljstvo usled dugogodišnje degradacije sistema i njegovih zaposlenih, dovelo je do pritisaka od strane nadređenih, čime se direktno ugrožavaju osnovna radna i ljudska prava“, naveli su u zajedničkom saopštenju, izražavajući „duboku zabrinutost zbog pritisaka koje trpe zaposleni u sistemu socijalne zaštite zbog podrške protestima i štrajku Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti.“

„Kao organizacije posvećene podršci i zaštiti interesa socijalnih radnika i psihologa, želimo da skrenemo pažnju javnosti na ozbiljnost situacije sa kojom se suočavaju zaposleni u sistemu socijalne zaštite. Socijalni radnici i psiholozi igraju ključnu ulogu u društvu, pružaju neophodnu podršku pojedincima i zajednicama u različitim životnim situacijama“, naglasili su u zajednočkom saopštenju.

Pritisci zbog štrajka i protesta

Milica Glišić, predsednica Društva socijalnih radnika, kaže za Danas da zaposleni u socijalnoj zaštiti trpe pritiske zbog protesta i štrajka i da su to najčešće verbalne pretnje od strane nadređenih.

„Ono što se primećuje kao trend jeste da ih na neki način prate, odnosno uhode na društvenim mrežama gledaju šta se lajkuje, šta se šeruje, zašto se to radi. Onda se tu provlače ucene i pretnje `pa dobro ako vam se ne sviđa dajte otkaz ili idite odavde`. Nije mali broj zaposlenih koji kroz to prolazi. Zato smo i osetili potrebu da se obratimo javnosti i da pošaljemo poruku zaposlenima da nisu sami i da, pored pritisaka i straha koji postoji, treba svoje zagarantovano pravo na štrajk i izražavanje mišljenj  da nastave da ispoljavaju jer su uslovi u sistemu socijalne zaštite poslednjih deset godina jako loši“, naglašava Glišić.

Štrajk
Foto: Radmila Marković

Ona ne zna da li je bilo u poslednje vreme otkaza, ali navodi da je poslednjih pet godina trend masovnog napuštanja socijalne zaštite i da nedostaje oko 1.000 ljudi.

Prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović, predsednica Društva psihologa Srbije, kaže za Danas da podržavaju sve zaposlene u socijalnoj zaštiti, kao i da su i psiholozi, takođe, u velikoj meri prisutni u tom sektoru i trpe iste pritiske.“

„Kao što smo davali zajednička saopštenja sa pedagozima, kada je bio veliki pritisak na njih i psihologe u školama, isto tako sada potpuno podržavamo naše kolege socijalne radnike jer i sami psiholozi, pedagozi, pravnici i drugi stručni saradnici u socijalnoj zaštiti trpe iste pritiske“, objašnjava prof. Džamonja Ignjatović.

Govoreći kako na psihu svih zaposlenih u socijalnoj zaštiti može da utiče aktuleno stanje u kojem su se našli, naša sagovornica kaže da „vi ne možete da pružate pomoć drugima ako ste i sami ugroženi“.

„Nalazite se između dve vatre – nekog spoljnjeg pritiska i pritiska korisnika koji s pravom očekuju da im pružite pomoć, strpljenje, razumevanje, date podršku. Ako ste sami ugroženi onda trpite veliki stres. Nama bi trebalo uskoro da izađe i veliko istraživanje o stresu u socijalnoj zaštiti među profesionalcima psiholozima, socijalnim radnicma i ostalima. Registrovali smo stepen stresa još od kovida, odnosno koliko su zaposleni pred sagorevanjem, a otkako je prošao kovid to se nije smanjilo jer su nastavljeni drugi pritisci“, naglasila je prof. dr Džamonja Ignjatović.

Najava štrajka u dopisu predsedniku Srbije

Sa druge strane, Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti poslao je pre dva dana dopis i predsedniku Srbije u kome ga izveštavaju o problemima zbog kojih su morali da izađu u protest, ali i najavljuju štrajk upozorenja koji će se održati sutra, 15. decembra, u trajanju od sat vremena.

Kako navode u dopisu, sve sindikalne organizacije u ustanovama socijalne zaštite u sastavu reprezentativnog Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti, koji broji više od 3.000 članova, održaće štrajk upozorenja uz poštovanje minimuma procesa rada, u periodu od 11:55 do 12:55.

U Sindikatu su naglasili da su spremni na pregovore kako bi se rešili problemi, a sistem socijalne zaštite vratio na mesto koje mu pripada tako što će država da ceni radnike u ovom sistemu koji se bave problemima više od 700.000 građana kojima je potrebna socijalna pomoć i podrška.

Podsetimo, Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije prekinuo je pregovore sa resornim Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja oko jedinstvene cene rada i podizanja kojeficijenta, navodeći da „nisu hteli da pristanu na poniženje mizernim povećavanjem plata od 500 do 1.500 dinara po radniku“, o čemu je Danas već pisao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari